Ihmiset & kulttuuri

Helle ei helli monia kasveja, mutta muutama kotikonsti auttaa puutarhaa selviämään paahteesta

Yleinen kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä, mutta illalla kasteleminen voi saada kotilot villiintymään.
Jaana Kankaanpää
Esimerkiksi orvokki pitää leikkaamisesta, ja lyhyeksi leikattuna kasvi haihduttaa vähemmän vettä. Kuvituskuva.

Viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa hellettä koko maahan. Lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat puutarhan kasveja, huomauttaa Biolan tiedottessaan.

Helposti kuivuvaa maata voi parantaa niin, että se varastoi paremmin vettä, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Esimerkiksi kompostimulta ja biohiili auttavat kasveja selviytymään pitkistä poutakausista.

"Multaan lisättynä biohiili toimii kuin kastelukide. Se pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa."

Kerttulan mukaan yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasvit eivät hyödy siitä, että mullan pinta kostuu.

Toistuvat niukat kastelut saavat kasvin juuret kasvamaan kohti mullan pintaa, jossa ne ovat entistä herkempiä kuivumaan. Kerralla kastellaan Kerttulan mukaan vähintään 30 litraa neliön alueelle. Isojen alueiden kastelu hoituu helpoiten sadettimella.

"Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä iso osa sadetetusta vedestä haihtuu ilmaan kasvin ulottumattomiin. Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi. Niillä alueille, joilla esiintyy paljon kotiloita, iltakastelu saa yöllä kulkevat kotilot villiintymään", varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Ruukuissa kasvavat kasvit voi siirtää kuumiksi päiviksi varjoisampaan paikkaan.

"Jos hellekaudelle osuu loma, eikä ruukkuja kastella päivittäin, voi osan kukista ja yrteistä leikata lyhyemmiksi. Näin ne haihduttavat vähemmän. Esimerkiksi orvokki ja petunia tykkäävät leikkaamisesta ja ovat taas muutaman viikon päästä leikkaamisesta täydessä kukassa", jatkaa Kerttula.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kauppapuutarha löytää uuden huippulajikkeen ehkä muutaman kerran vuosisadassa – 80-vuotias Pousin puutarha uskoo rapeiden salaattien menestykseen

Ethän tapa huonekasvejasi? Asiantuntija kertoo, mikä on huonekasvien yleisin kuolinsyy talvella

Jos haluat keväällä nauttia kukkaloistosta ja aikaisin vihertyvästä nurmikosta, ruohonleikkuusta ja kitkemisestä ei kannata lintsata: "Syksyllä liian pitkäksi jäänyt nurmikko kaatuu nurin ja alkaa maatua"