Ihmiset & kulttuuri

Moni viljelijä haaveilee osa-aikaisesta kesäkahvilasta – perustamiseen saa apua

Lyhytaikaiseen kahvilatoimintaan liittyvää byrokratiaa on viime vuosina vähennetty.
Jarno Mela
Marjo ja Ari Sundvall perustivat tänä kesänä kesäkahvilan tilansa kylkeen Lohjalla. Lankin Aitta on palvellut asiakkaita muutamana viikonloppuna.

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja ja Ilolan maatilamatkailun vetäjä Kirsi Ilola-Ollikka uskoo, että maatilojen oheen perustetut kesäkahvilat ovat viime vuosina lisääntyneet.

”Tiettyjä käytäntöjä on helpotettu, ja monet aiemmin luvanvaraiset asiat menevät nykyään ilmoituksella”, Ilola-Ollikka toteaa.

Vaikka byrokratiaa on viime vuosina vähennetty, kunnat ovat hänen mukaansa yhä eriarvoisessa asemassa, eikä niissä toimita yhtenäisten käytäntöjen mukaan.

”On kuitenkin havaittavissa, että ilmapiiri on muuttunut myönteisemmäksi. Maaseudun elinkeinojen kehittämiseen ja esillä oloon annetaan enemmän mahdollisuuksia.”

Ilola-Ollikan mukaan kesäkahvila on tilan sijainnista riippuen viljelijälle yleensä enemmän harrastus kuin tulonlähde.

”Kahvilatoimintaa voi pyörittää arvolisäverovapaana 10 000 euroon asti. Se kuitenkin lasketaan koko yrityksen liikevaihdosta, eli monella maatilalla toiminta kuitenkin ylittää tämän rajan.”

Hän kehottaa kahvilatoiminnasta haaveilevia yrittäjiä ottamaan yhteyttä kunnan ympäristö- ja terveysviranomaisiin elintarvikehuoneistolupaa varten. Myös neuvontaa on saatavilla.

”Monissa kunnissa kaikkein helpointa on ottaa yhteys oman kunnan elinkeinoviranomaisiin tai sitten esimerkiksi ProAgrian neuvojiin, joilta saa todella hyvää ja asiantuntevaa palvelua ja ajantasaista tietoa”, Ilola-Ollikka neuvoo.

Onko jotain, mitä moni kesäkahvilaa perustava yrittäjä unohtaa ottaa huomioon?

”Jollain saattaa käydä vaikka sellainen erehdys, että ottaa oman tilan leimaamattomia ja valvomattomia kananmunia myyntiin ilmoittamatta siitä kellekään.”

Lain mukaan kananmunista on otettava salmonellanäyte. Lisäksi myynnistä on muistettava ilmoittaa.

On paljon pieniä seikkoja, jotka on muistettava ottaa huomioon. Kesäkahvilan perustaminen ei kuitenkaan ole liian hankalaa.

”On aivan mahtavaa, että pienimuotoista liiketoimintaa harjoittavia kesäkahviloita on ympäri maata. Se tuo elävyyttä alueille ja on aivan ihanaa”, Ilola-Ollikka iloitsee.

Lue juttu Marjo ja Ari Sundvallin perustamasta kesäkahvilasta: Kesäkahvila maatilan kyljessä ilahduttaa – ”Ihmiset toivat kukkia ja olivat onnellisia siitä, että täällä on toimintaa”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kesäkahvila maatilan kyljessä ilahduttaa: ”Ihmiset toivat kukkia ja olivat onnellisia siitä, että täällä on toimintaa”

MT etsii Suomen kauneinta huussia – osallistu kisaan ja voita palkinto

Lankin Aitan asiakkaita palvelee soma huussi