Ihmiset & kulttuuri

”Käsittämätöntä, ettei rahalla voi maksaa”

Ikääntyneet haluaisivat käyttää käteistä mutta eivät voi.
Esko Keski-Vähälä
Eija Mastokangas nosti torstaina käteistä rahaa Halsualla pankista, jossa on nostomahdollisuus maanantaisin ja torstaisin.

”Liian pitkälle menee kaikenlainen digitalisaatio. On aivan käsittämätöntä, ettei esimerkiksi junissa tai bussissa voi maksaa lippua käteisellä”, halsualainen maatilalta eläkkeelle jäänyt Eija Mastokangas ihmettelee.

”Ikääntyneet haluavat käyttää käteistä rahaa ja ovat siihen tottuneet.”

Monella eläkeläisillä ei ole pankkikorttia. 67-vuotiaalla Mastokankaalla sellainen on ja samoin hänen isällään, mutta silti hän käyttää käteistä ja nostaa sitä isälleenkin, joka maksaa ostokset mieluummin käteisellä kuin pankkikortilla.

Halsualla pankki on käteisnostoja varten auki maanantaina ja torstaina. ”Silloin siellä on paljon eläkeläisiä tiskin takana.”

”On paljon vanhempia eläkkeellä olevia, joilla ei ole tieto­konetta. Silloin jää helposti jälkijunaan ja etuisuudet ja alennukset jäävät saamatta.”

Edelleen on myös paikkoja, joihin käy vain käteinen. Sellainen on esimerkiksi Kinnulan perinteinen bingo, johon Masto­kangas oli menossa viime perjantai-iltana.

Esko Keski-Vähälä
Käteistä on vielä, mutta käyttömahdollisuudet vähenevät.
Lue lisää

"Pitääkö olla huolissaan, kun ei saa pankista omaa rahaa?" – Kaleva: Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärven Osuuspankilla

Kysely: Puolella eläkeläisistä jonkin verran toimeentulovaikeuksia

Eläkeläisten varallisuus kasvanut nopeammin kuin palkansaajilla

Kalastusmaksukertymässä 2 miljoonan vaje – johtunee 65 vuotta täyttäneiden maksuvapautuksesta