Ihmiset & kulttuuri

Lukijalta: "Jokainen kissa, joka ei ole varta vasten tarkoitettu jalostukseen, pitäisi leikata"

"Erityisesti kissojen kohdalla Suomessa ongelmana on hallitsematon lisääntyminen."
Lari Lievonen
Suomessa on paljon villiintyneitä kissoja, joiden hallitsematon lisääntyminen uhkaa esimerkiksi pikkulintuja.

Tina Taivaloja kritisoi mielipidekirjoituksessaan (MT 13.8) eläinsuojeluyhdistysten toimintaa. Keskustelu yhdistysten toimintatavoista on tervetullutta, mutta sen pitää perustua faktoihin, ei mielikuviin.

Virkaeläinlääkäri voi lain edellytysten täyttyessä ottaa eläimen pois omistajansa hoidosta. Syyksi eivät riitä Taivalojan luettelemat asiat, vaan kyseessä on lähinnä viimeinen keino auttaa eläintä. Yleisesti ottaen eläinten kaltoinkohteluun puututaan Suomessa liian hitaasti, ja uuden eläinsuojelulain onkin lisättävä eläinlääkärien mahdollisuuksia eläinten huonoon kohteluun puuttumiseen.

Yhdistykset eivät tee eläinsuojelupäätöksiä mutta ottavat kyllä vastaan virkaeläinlääkärien huostaanottamia eläimiä. Monesti huostaanotetut eläimet ovat erittäin huonossa kunnossa, vaikka omistajalla onkin asiaan usein toinen näkemys. Yhdistykset hoitavat eläimet parhaan kykynsä mukaan kuntoon. Eläintä ei sijoiteta eteenpäin, ennen kuin yhdistys on saanut siihen luvan viranomaiselta.

Mitä tulee eläinten leikkautuksiin, erityisesti kissojen kohdalla Suomessa ongelmana on hallitsematon lisääntyminen. Jokainen kissa, joka ei ole varta vasten tarkoitettu jalostukseen, olisikin leikattava ongelman vähentämiseksi. Koirien kohdalla leikkautuksen tarve on arvioitava tapauskohtaisesti.

Kati Pulli

Toiminnanjohtaja, eläinlääkäri

SEY Suomen Eläinsuojelu­yhdistysten liitto

Lue lisää:

Lukijalta: Eläinsuojeluyhdistysten toiminta on laillisuuden rajoilla – mitä hyvinvointia palvelee lisääntymiskyvyttömäksi tekeminen?

Lukijalta: Jo yksikin leikkaamaton ja valvomaton kissa voi paisua isoksi populaatioksi – Suomessa on tuhansia populaatiokissoja

Lue lisää