Ihmiset & kulttuuri

Pihtiputaan 4H-nuoret laskevat tuloja ja menoja ja perustavat yrityksiä: "Y-tunnuksella tekemäni keikat ovat sittemmin poikineet minulle palkkatöitäkin"

4H-yrittäjiksi ryhtyneet nuoret tekevät yritysvuodestaan aina kirjallisen raportin sekä pelkistetyn tuloslaskelman, jossa eritellään tulot ja menot.
Petteri Kivimäki
Pihtiputaalaiset nuoret Pinja Varis, Minttu Varis ja Mikko Nurmivaara ovat aktiivisia 4H-yrittäjiä.

Suomen 4H järjestää valtakunnallisesti yrityskursseja, joissa 13–28-vuotiaille nuorille opetetaan yrittäjyyden perusteita.

Kursseilla ideoidaan omaa yritystoimintaa. Kurssien lopuksi on myös mahdollista perustaa oma 4H-yritys.

Keski-Suomen maakunnan pohjoislaidalla sijaitsevan, reilun 4 000 asukkaan Pihtiputaan 4H-nuoret ovat kunnostautuneet poikkeuksellisen aktiivisina ja innokkaina yrittäjinä.

Paikkakunnalla toimii tällä hetkellä 18 nuorta 4H-yrittäjää, joista neljä on aloittanut tänä vuonna.

"Täällä on pitkät perinteet yrittäjyyskasvatuksessa ja 4H:n yrityskursseissa. Jo vuonna 1945 Pihtiputaalla järjestettiin palstaviljelykursseja", Pihtiputaan 4H:n hallituksen puheenjohtaja Tanja Kolehmainen kertoo.

Sittemmin yrityskurssit ovat monipuolistuneet.

4H Pihtiputaan yrityskurssin käyneet Minttu Varis, 19, Mikko Nurmivaara, 15 ja Pinja Varis, 16, tekevät kaikki y-tunnuksella monialaisesti erilaisia töitä.

"Olen leikannut paljon nurmikoita, tehnyt pihatöitä sekä ollut apulaisena pitopalveluyrityksessä. Y-tunnuksella tekemäni keikat ovat sittemmin poikineet minulle palkkatöitäkin", Minttu Varis kertoo.

Mikko Nurmivaara kertoo tehneensä 4H-yrityksensä kautta viime vuonna noin kahden tuhannen euron vuositulot.

"Sain silloin koko kesäksi hommia. Töitä on mahdollista tehdä enemmänkin, jos itsellä riittää aikaa ja jaksamista", Nurmivaara toteaa.

Pinja Varis puolestaan on ollut ensin kesätöissä Pihtiputaan 4H:n Pink Cafessa, jota paikalliset 4H-yrittäjät pyörittävät kesäisin heinäkuun loppuun.

Sittemmin hän on tehnyt muun muassa pitopalvelutöitä sekä pihatöitä.

4H:n yrityskurssi järjestetään Pihtiputaalla keväisin. Kyseessä on 12 tunnin kokonaisuus, joka on jaettu muutamalle koulutuskerralle.

"Kannattaa muistaa, että mikään pakko ei ole kurssin käytyään perustaa omaa yritystä. Sellainen mahdollisuus kuitenkin tarjotaan", pitopalveluyrittäjä Anja Varis kertoo.

Myös hän kävi aikoinaan nuoruudessaan 4H:n yrityskurssin.

4H-yrittäjiksi ryhtyneet nuoret tekevät yritysvuodestaan aina kirjallisen raportin sekä pelkistetyn tuloslaskelman, jossa eritellään tulot ja menot.

"Sitä kautta opitaan vastuuajattelua ja taloudellista realismia, jota yrittäjänä tarvitaan", Tanja Kolehmainen sanoo.

Lue lisää