Ihmiset & kulttuuri

Viihteen moniosaaja Jukka Virtanen on kuollut

Virtanen tunnetaan erityisesti televisio-ohjelma Levyraadista.
Tv-persoona, kirjailija, ohjaaja Jukka Virtanen kotonaan Jämsänkoskella heinäkuussa 2013. LEHTIKUVA / JUHA SORRI

Taiteen ja viihteen moniosaaja Jukka Virtanen on kuollut tänä aamuna Helsingissä Laakson sairaalassa. Asian vahvistaa Virtasen tytär Riikka Virtanen STT:lle.

Virtanen kuoli 86-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Virtasen perheeseen kuuluvat tyttären lisäksi vaimo Liisa sekä poika Ville.

Virtanen syntyi Jämsänkoskella 25. heinäkuuta 1933. Hän oli mukana radio- ja tv-ohjelmissa, elokuvissa, teatterissa ja äänilevyillä. Virtanen tunnetaan erityisesti Levyraadista, jonka juontajana hän aloitti vuonna 1981.

Hän sanoitti myös lauluja sekä kirjoitti useita kirjoja. Virtasen tunnettuja lauluntekstejä ovat muun muassa "Maalaismaisema", "Seitsemän kertaa seitsemän" ja "Pornolaulu".

Vuonna 2013 Virtanen kertoi STT:n 80-vuotishaastattelussa olleensa innokas lukija ja haaveilleensa kirjailijan ammatista, mutta hänellä oli kuitenkin vaikeuksia kirjoittamisen kanssa.

"Sain ensimmäiseltä luokalta ehdot, joiden mukaan minun piti kirjoittaa ruudullinen vihko täyteen Topeliuksen satuja. Äiti kirjoitti ne vasemmalla kädellä, ja pääsin luokaltani", Virtanen kertoi tuolloin.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Virtanen lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan ja liittyi Hämäläis-Osakuntaan. Monista opiskeluaikojen ystävistä tuli myöhemmin hänen työkavereitaan. Osakunnan kautta Virtanen pääsi tutustumaan radiotyöhön.

Hän pääsi tämän jälkeen käsikirjoittajaksi Allotria Filmiin, joka oli Virtasen elokuva-alan korkeakoulu. Siellä hän oppi leikkaamaan, kuvaamaan ja käsikirjoittamaan.

Vuonna 1958 Virtasesta tuli toimittaja Yleisradioon, ja hän suunnitteli Yleisradion viihdeohjelmia.

Hänet tunnettiinerityisesti kansanomaisen viihteen tekijänä, mutta hänelle kaikki työt olivat kuitenkin samanarvoisia.

"Työt on töitä, ja ne tehdään pois alta kun ne tilataan", Virtanen sanoi STT:n haastattelussa.

Virtanen jäi vapaaksi taiteilijaksi vuonna 1967.

Hän oli mukana perustamassa Uutta Iloista Teatteria sekä raittius- ja urheiluseura Zoomia.

Virtanen palkittiin useaan otteeseen eri vaiheissa uraansa. Elämäntyöstään hän on saanut muun muassa Kultaisen Venlan, jonka jakaa Televisioakatemia. Virtasen, Aarre Elon ja Matti Kuuslan elokuva Lumilinna voitti vuonna 1965 Montreaux'n Kultaisen ruusun.

Virtanen on elämänkerrassaan kertonut sairastamistaan syövistä sekä siitä, kuinka joutui alkoholismin takia Kupittaan mielisairaalaan..

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ikivihreät: "Taas on aika auringon" on epäsuomalainen kesän ylistys

MM-jääkiekon televisiointi siirtyy MTV:ltä Viasatille vuonna 2024

"Vetäkää myrskyfalleista!" – MT kiersi museoelämyksenä kuulun vehnäreitin maailman ympäri purjealus Pommernilla