Ihmiset & kulttuuri

Millaisen huussin mökille voi rakentaa ja miten sitä hoidetaan? – Käymäläseura Huussi neuvoo

Eniten huusseja löytyy vapaa-ajan asunnoista, mutta niitä rakennetaan jatkuvasti myös vakituiseen asumiseen.
Jarno Mela
Huussi voi olla myös sosiaalinen kokemus. Kuvituskuva.

Suomalaisten huussit ovat suurimmaksi osaksi kompostoivia kuivakäymälöitä, Susanna Pakula Käymäläseura Huussista kertoo.

Pakula ei osaa kertoa suomalaisten huussien määrää.

”Sitä ei kukaan osaa sanoa. Vaikka kunnissa on tiedot kiinteistöistä, siellä ei lue erikseen, onko kyseessä vesivessa vai huussi. Se tieto kiinnostaisi meitäkin”, Pakula naurahtaa.

Vapaa-ajan asunnoilla huusseja on tietysti eniten, mutta erityisesti sisäkuivakäymälöitä rakennetaan jatkuvasti myös vakituiseen asumiseen. Vanhenevat mökkiläiset kaipaavat loma-asuntoonkin ulkokäymälän lisäksi sisäkuivakäymälöitä.

”Niitä varten on erilaisia kakkoshuussiksi sopivia ratkaisuja, kuten helppo pakastava ratkaisu, joka ei tarvitse ilmanvaihtoa.”

Käymäläseura Huussi ry on perustettu keräämään tietoa eri kuivakäymälävaihtoehdoista haja-asutusalueille.

”Nopeasti ymmärsimme, että maailmalla tämä on paljon isompi ongelma, kun ei ole vettä vedettäväksi vessasta”, Pakula kertoo.

Kotimaan toiminta on keskittynyt kuivakäymälöiden edistämiseen ja ravinteiden kierrättämiseen. Seura neuvoo puhelimitse ja sähköpostilla huussia suunnittelevia muun muassa laitemallien valinnassa ja hankinnassa sekä käymälä­tuotosten käsittelyssä.

Lisäksi seuran verkkosivuilta löytyy paljon alan tietoa kiinnostuneille.

Mitä mieltä alan ammattilainen on ”kauniista huusseista”? Tuoko kaunis ulkomuoto käymälälle lisäarvoa?

”Kyllähän se aina käyttömukavuutta lisää, ilman muuta. On vaikka minkälaisia luovia esimerkkejä. Tietysti käytännöllisyys, tyhjennyksen helppous ja hajuttomuus menevät aina ulkonäön edelle.”

Tutustu Käymäläseura Huussiin: Käymäläseura Huussi ry

Huussi kesäkahvilan wc:nä: Lankin Aitan asiakkaita palvelee soma huussi

Lue lisää