Ihmiset & kulttuuri

Oma yritys sopi Minttu Anttolalle opintojen oheen joustavaksi työpaikaksi – "kesäisin tuli kyllä tehtyä aika ympäripyöreitä päiviä"

Nykyinen tuotekehittäjä rahoitti opiskeluvuotensa omalla pitopalveluyrityksellä. Kunnianhimoinen nainen aikoo vielä palata yrittäjäksi.
Jarno Mela
Antola kutsuu mielellään kavereita ja sukulaisia kylään. "Ruuanlaitto on aina ollut minulle myös tapa osoittaa välittämistä", Antola kertoo.

"Kotona on erilaista, mutta ihanaa", kertoo Minttu Antola, 26, uudesta elämänvaiheestaan. Sastamalassa asuva Antola on parhaillaan äitiyslomalla viisi kuukautta vanhan tyttärensä Matildan kanssa.

Normaalisti Antola työskentelee Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Servi Oy:ssa tuotekehittäjänä. Työssään hän pääsee suunnittelemaan ruokalistoja ja tuotekehitystä kouluihin, päiväkoteihin, aluesairaalaan, vanhainkoteihin, toimintakeskuksiin ja muutamiin henkilöstöravintolohin.

Antola aloitti työpaikallaan ensin kokkina ja eteni tuotekehittäjäksi. Hän nauttii työssään erityisesti sen tarjoamista kehittymismahdollisuuksista. Työhön kuuluu vahvasti ruokatuotannon suunnittelu ja erityisruokavalioiden huomioiminen.

"Tykkään kyllä työstäni. Siinä pääsee niin laajalla kirjolla suunnittelemaan ruokalistoja ja perehtymään ravitsemukseen", Antola kertoo.

Työssään hän on mukana myös kilpailuttamassa hankintojen raaka-aineita. Sastamalassa pyritään saamaan listoille lähiruokatuotteita ja tehdään yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa.

"Käytämme muun muassa paikallisia lihatuotteita ja suurin osa käytetyistä kasviksista on kotimaisia."

Antola on koulutukseltaan restonomi. Kokkina hän on itse oppinut.

"Olen pienestä pitäen ollut ruuanlaitosta kiinnostunut ja päässyt omilla kädentaidoillani eteenpäin," hän kertoo.

Hyvä oppi ruoka-alalle oli myös oma 4H-yritys, jonka hän lopetti pari vuotta sitten.

"Oma yritykseni toimi noin neljä vuotta. Leivoin ja tein ruokaa erilaisiin juhliin ja tapahtumiin."

Tarjoilujen valmistaminen lähti harrastuksesta. Pikku hiljaa kysyntää alkoi olla niin paljon, että oman toiminimen perustaminen oli järkevää. Yritysmuodoksi valikoitui 4H-yritys, jonka myötä Antola järjesti myös erilaisia lasten leivontakursseja 4H:lle.

"Opetin esimerkiksi ennen äitienpäivää leipomaan ja koristelemaan täytekakkuja", Antola muistelee.

Opiskelujen aikana Antola oli arkisin koulussa ja vapaa-ajalla leipoi. Oma yritys sopi opintojen oheen joustavaksi työpaikaksi.

"Kun koulussa oli rankempaa ja tiiviimpää työn määrää pystyi itse säätelemään. Kiireisinä aikoina otin vähemmän tilauksia vastaan ja hiljaisina leivoin myös esimerkiksi lähiruokapiireihin."

Kesät hän oli myös muissa "virallisissa töissä" keittiöalalla.

"Olen aika kunnianhimoinen ja tykännyt aina työnteosta, joten kesäisin tuli kyllä tehtyä aika ympäripyöreitä päiviä."

Rankimpia hetkiä olivat ylioppilasjuhlaviikonloput. Yhtenä vuonna yrittäjä oli lupautunut tekemään neljiin ylioppilasjuhliin tarjottavat.

"Sinä viikonloppuna ei kyllä paljon nukuttu", hän muistelee.

Yrittäjävuodet opettivat ajankäyttöä ja projektityöskentelyä. Antola kertoo tietävänsä nykyään mihin pystyy, ja mihin ei pysty. Hienointa yrittämisessä oli se, ettei kukaan asettanut omalle luovuudelle rajoja.

Antola aikoo ehdottomasti vielä tulevaisuudessa jatkaa yrittäjänä.

"Luulen, että niillä, jotka joskus lähtevät yrittäjiksi on ikuisesti sisällään pieni yrittäjä."

Kunnianhimoisella naisella on sekä lyhyen, että pitkän tähtäimen suunnitelmia omalle uralleen.

"26-vuotiaaksi olen ehtinyt tehdä jo aika paljon. Luulen, että vielä on paljon tutkimattomia teitä edessä."

Mintun kuningatar-suklaakakku

Pohja:

4 isoa, huoneenlämpöistä kananmunaa

1 ½ dl sokeria

1 ½ dl vehnäjauhoja

½ dl tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:

nokare voita

korppujauhoja

Täyte:

1prk (200g) kuningatar-leivontarahka

1prk (200g) vaniljatuorejuustoa

2 dl vispikermaa

½ dl sokeria

Koristelu:

150 g tummaa leivontasuklaata

3/4 dl kuohukermaa

Satokauden marjoja

Tee näin:

Voitele ja jauhota kakkuvuoka (22cm), laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot taikinaan varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan, ja paista kakkua uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku jäähtyneenä.

Kun pohja jäähtyy, valmista täyte. Vaahdota vispikerma ja sokeri. Lisää joukkoon marjarahka ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Jaa kakkupohja kolmeen osaan ja levitä täyte tasaisesti väliin. Laita kakku kylmään vetäytymään.

Valmista lopuksi kuorrute. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon kuohukerma samalla sekoittaen. Kaada suklaa varovasti valuttaen kakun päälle,tasoita. Lisää koristeeksi makusi mukaan marjoja. Laita kakku vielä hetkeksi kylmään, jotta kuorrute jähmettyy.

Herkuttele hyvässä seurassa kahvin kera!

Jarno Mela
Minttu Antola leipoo mieluiten kakkuja. Herkullinen kuningatar-suklaakakku nautitaan hyvässä seurassa.
Lue lisää