LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ihmiset & kulttuuri

Kirja-arvio: Autistisesta tytöstä kasvoi ilmastosankari

"Meidän henkemme on teidän käsissänne,” Greta Thunberg vetoaa maailman päättäjiin kaikkien lasten puolesta.

Miten autistisesta, ajoittain mykäksi ja syömättömäksi heittäytyneestä koulutytöstä tuli maailmankuulu ilmastosankari, joka puhuu kriisistä sujuvasti TV:ssä ja huippukokouksissa (lentämättä lainkaan)?

Sitä ihmettelee yhä ruotsalaisen, vuonna 2003 syntyneen Greta Thunbergin äiti.

Hämmästyksestä on syntynyt kokonainen kirja, joka valottaa Gretan tietä elokuussa 2018 alkaneen ja maailmalle levinneen koululakon johtotähdeksi.

”Minkä takia meidän pitäisi opiskella tulevaisuutta varten, jota ei pian enää ole, kun kukaan ei tee mitään tulevaisuuden turvaamiseksi?” Greta kysyy aikuisilta kaikkien maailman lasten puolesta.

”Olkaa kilttejä ja käsitelkää ilmastokriisiä sinä akuuttina kriisinä, joka se on, ja antakaa meille tulevaisuus. Meidän henkemme on teidän käsissänne.”

Sydämen asioita keskittyy aikaan ennen Thunbergin kuuluisuutta. Kirjoittajana toimii enimmäkseen perheen äiti, oopperalaulaja Malena Ernman, jonka pään Greta sai myös käännettyä ekologisen elämäntyylin vaalijaksi.

Ennen kaikkea kyseessä on perheen kasvutarina, jossa opetellaan elämään Gretan autismin ja hänen siskonsa Beatan ADHD:n sekä muiden diagnoosien kanssa. Pitkiin aikoihin tytöt eivät kyenneet käymään normaalisti koulua. Beata sai raivokohtauksia ja Greta panttasi syömisiään, mikä ajoi vanhemmat liki hulluuteen.

Kirjassa perheen sisäiset vaikeudet vuorottelevat pikaisten ilmastotoimien tarpeesta kertovien lukujen kanssa. On erittäin selvää, että kulutuksen kelkka on käännettävä heti, eikä huomenna.

Beata & Malena Ernman, Greta & Svante Thunberg: Sydämen asioita - Perhe ja planeetta kriisissä. 326 sivua. Tammi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Lapsuuden sadismista maailman ääriin

Kirja-arvio: Koskettavia kohtaloita Koillismaalta

MT testasi neljän ompelukirjan ohjeet: Vaatteet onnistuvat, jos hermot kestävät