MT selvitti: Ovatko maakuntalaulut muinaisjäänne, vai lauletaanko niitä vielä kouluissakin? - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

MT selvitti: Ovatko maakuntalaulut muinaisjäänne, vai lauletaanko niitä vielä kouluissakin?

Hektisessä nykymaailmassa ei ehkä ole aikaa pysähtyä miettimään, missä kotiseutu on ja missä sielu lepää.
Markku Vuorikari
Oman maakunnan laulua esitetään yhä usein koulussa, mutta se vaihtelee paljon, tutustutaanko muiden maakuntien lauluihin.

Peruskoulun vuoden 1970 opetussuunnitelmassa kaikille luokka-asteille yhteisiä laulamiseen liittyviä sisältöjä olivat esimerkiksi virret, hengelliset laulut sekä kotimaiset ja muiden maiden kansanlaulut. 3.–4. -luokilla painotettiin maakunta- ja isänmaallisia lauluja.

Lauletaanko maakuntalauluja vielä nykyään koulussa?

"Maakuntalaulut eivät kuulu suoraan koulujen opetussuunnitelmaan, mutta niitä käytetään vaihtelevasti. Yksittäinen musiikinopettaja voi joko laulattaa lapsilla maakuntalauluja tai olla laulattamatta. Mitään pakkoa siihen ei ole", Petri Aarnio Suomen musiikinopettajien liitosta vastaa.

Oman maakunnan laulua esitetään yhä usein koulussa, mutta se vaihtelee paljon, tutustutaanko muiden maakuntien lauluihin. Aarnion mukaan ratkaisu riippuu opettajasta ja koulun perinteestä.

Maakuntalaulut-yhtye kiersi muutaman vuoden ajan kouluissa esittämässä lapsille ja nuorille moderneiksi pop-versioiksi tuunattuja maakuntalauluja. Nuorista aikuisista koostuva porukka sorvasi kaikki maakuntalaulut uusiksi. Kokoonpanossa oli mukana myös beatboxaaja.

"Teimme Konserttikeskuksen kautta useita satoja keikkoja ala- ja yläkouluissa kaikissa maakunnissa. Lapset ovat lähteneet innolla mukaan laulamaan koulukonserteissa. Halusimme tuoda maakuntalaulut tähän päivään, ja tehdä niistä raikkaat ja helposti lähestyttävät versiot", yhtyeen solisti Siiri Kangas kertoo.

Kankaan tulkitsema pop-versio Keski-Suomen kotiseutulaulusta on käynnistetty YouTubessa yli 112 000 kertaa, mikä kuvastaa maakuntalaulujen vetovoimaa. YouTubesta voi kuunnella myös Kankaan laulamat uudet versiot Uusmaalaisten laulusta ja Varsinaissuomalaisten laulusta.

"Olen kotoisin Jyväskylästä, joten Keski-Suomen kotiseutulaulu on itselleni rakkain maakuntalaulu. Sitä laulettin ala- ja yläasteella sekä jokaisessa koulun kevätjuhlassa. Minun ikäiset 1990-luvun lapset osaavat Keski-Suomen laulun ulkoa."

Siiri Kangas harmittelee, että yhteislaulukulttuuri on hiipunut. Aikaisemmin ihmiset kävivät viikottain laulamassa esimerkiksi kirkossa. Hänen mukaansa hektisessä nykymaailmassa ei ehkä ole aikaa pysähtyä miettimään, missä kotiseutu on ja missä sielu lepää.

Lue myös:

Sykkiikö sydämesi intomielellä maakuntalauluille vai jätätkö ne pölyttymään romukoppaan? – Testaa tietosi maakuntalauluista MT:n visassa!

Lue lisää

Pieni osa koululaisista jää kotiin loppukuuksi – koulukyydit järjestyvät niitä tarvitseville

Miten maatalousyrittäjän kannattaa toimia, jos koronan leviäminen tilalle koulujen avaamisen myötä mietityttää? MTK:n koulutusjohtaja neuvoo

Epätietoisuus turvajärjestelyistä huolettaa koululaiskyytien kuljettajia – Ohjeistus puuttuu

Yliopistosairaalat linjasivat: Tällaisten lasten on suositeltavaa jäädä pois koulusta ja päiväkodista