Kuulolaitteen käytöstä on havaittu mittavia terveyshyötyjä – Voi suojata jopa Alzheimerin taudilta - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kuulolaitteen käytöstä on havaittu mittavia terveyshyötyjä – Voi suojata jopa Alzheimerin taudilta

Kuulolaite myös lisää kuuloaivokuorelle tulevan informaation määrää, parantaa kykyä pysyä mukana keskustelussa ja vähentää eristyneisyyden tunnetta.
Jukka Pasonen
Yhdysvaltalaistutkimuksessa arvioitiin vakuutusyhtiöiden keräämän tiedon perusteella kuulolaitteen terveysvaikutuksia.

Amerikkalaiset tutkijat osoittivat laajaan vakuutusyhtiöiden tietokannoista saatuun aineistoon perustuen, että kuulolaitetta käyttävien Alzheimerin taudin ja dementian ilmaantumisen riski oli 18 prosenttia, hoitoa vaativan masennuksen ja ahdistuksen riski 11 prosenttia ja kaatumisten riski 13 prosenttia pienempi kuin kuulolaitetta käyttämättömillä huonokuuloisilla kolmen vuoden seurannan aikana.

Kuulolaite lisää kuuloaivokuorelle tulevan informaation määrää, parantaa kykyä pysyä mukana keskustelussa ja vähentää eristyneisyyden tunnetta. Kaikki nämä parantavat kognitiivisia toimintoja ja pienentävät masennuksen riskiä.

Kaatumisten vähentyminen voi johtua kuulolaitteen positiivisista vaikutuksista tasapainoon ja ympäristön hahmottamiseen. Kaikki nämä hyödyt vähenevät, jos kuulolaite hankitaan liian myöhään.

(J Am Geriat Soc 2019:00;1-8. DOI : 10.11117/jgs.16109)

Lue lisää

Neuvot elinkaaren pidentämiseen eivät kerro yleensä siitä kuinka laadukkaita lisävuodet ovat – avainasemassa elintavat

Jo yhden korvan kohtalainen huonokuuloisuus lisäsi tasapaino-ongelmien riskiä yli kaksinkertaiseksi – uusi korealaistutkimus paljastaa

Liikkuminen estää nuorten masennusta: Normaali kävelykin riittää

Tutkimus: Se millaiseen ääneen aamulla heräät, vaikuttaa siihen kuinka pitkään olo on pöpperöinen