Suoratoisto ja puhelin nousivat suomalaisen musiikinkuuntelun kärkeen – nuorimmat kuuntelijat ovat hylänneet rock-musiikin - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Suoratoisto ja puhelin nousivat suomalaisen musiikinkuuntelun kärkeen – nuorimmat kuuntelijat ovat hylänneet rock-musiikin

Albumien sijaan suomalainen kuuntelee soittolistoja suoratoistopalveluista, ja listalla soivat kotimainen pop ja rap.
Juho Leskinen
Musiikki kuunnellaan yhä useammin puhelimesta. Suosittuja musiikinkuuntelukanavia ovat Spotify ja Youtube.

Sekä suomalaisten tapa kuunnella musiikkia että musiikkimaku on muuttunut nopeasti viime vuosien aikana, Teosto kertoo. Taustalla on ennen muuta musiikin digitalisoituminen eli kuuntelun siirtyminen puhelimiin ja suoratoistopalveluihin.

Jo reippaasti yli puolet suomalaisista kuuntelee musiikkia puhelimestaan: kaksi miljoonaa suomalaista vähintään viikoittain ja vähintään kuukausittain kolme miljoonaa.

Toisaalta radiokin on säilyttänyt asemansa. Sen koetaan sopivan "taustamusiikin helppoon kuunteluun". Lähes jokaisella suomalaisella on edelleen radiossa 2–3 suosikkikanavaa, joita kuunnellaan ainakin silloin tällöin.

Yksi suoratoistopalveluiden suosion kasvun seurauksista on albumikokonaisuuksien väistyminen yksittäisistä musiikkikappaleista koottujen soittolistojen tieltä.

Samalla kotimainen pop ja rap ovat kiivenneet kuuntelulistojen kärkeen. Samaan aikaan rock- ja metallimusiikki ovat siirtyneet valtavirran soittolistoilta intohimoisten tosiharrastajien genreikseen. Erityisesti 10–12-vuotiaiden musiikinkuuntelijoiden joukossa rock on "syvässä paitsiossa".

Tiedot perustuvat Teoston ja Musiikkituottajat IFPI Finlandin tänään julkistamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten musiikinkuuntelutapoja. Neljättä kertaa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin nykytilanteen lisäksi myös tulevia 2020-luvun trendejä.

Lue lisää

Suomalaiset katsoivat huhtikuussa televisiota ennätyksellisen paljon – yhteensä yli neljä tuntia vuorokaudessa

Netflix ja Youtube heikentävät suoratoiston laatua Euroopassa

Eläköitynyt viljelijä kaipaa Ylen taajuuksille vanhoja tangoja

Radiokanavien toistuvat soittolistat kiusaavat traktorikuskeja – kokeile vaihteluksi MT:n toimittajien koppihittejä