Nobel-viikko on jälleen edessä, kirjallisuudesta luvassa kaksi palkintoa ja ilmastoaktivisti Thunberg vahvoilla rauhannobelistiveikkauksissa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Nobel-viikko on jälleen edessä, kirjallisuudesta luvassa kaksi palkintoa ja ilmastoaktivisti Thunberg vahvoilla rauhannobelistiveikkauksissa

Myös Arktista neuvostoa pidetään mahdollisena Nobel-palkinnon saajana.
Jonathan Nackstrand
Nainen poseeraa valokuvaa varten Tukholmassa Alfred Nobel -museon sisäänkäynnillä.

Arvostettujen Nobel-palkintojen saajat ovat pian selvillä. Tukholman Karoliininen instituutti aloittaa julkistusten sarjan maanantaina alkuiltapäivästä Suomen aikaa kertomalla lääketieteen nobelistien nimen tai nimet.

Seuraavina päivinä vuorossa ovat fysiikka ja kemia.

Luonnontieteissä palkinto on usein jakautunut kahden tai kolmen tieteilijän kesken. Toisin on ollut torstaina jaettavan kirjallisuuden Nobel-palkinnon laita.

Tänä vuonna myös kirjallisuudessa saadaan kuitenkin juhlia kahta nobelistia, koska palkinto jäi viime vuonna kokonaan jakamatta valinnan tekevää Ruotsin akatemiaa ravistelleen hyväksikäyttö- ja korruptioskandaalin takia.

Nobel-viikko huipentuu perjantaina rauhanpalkinnon saajan julkistamiseen Oslossa. Mikäli vedonlyöjiä on uskominen, historiaan saatetaan kirjata kaikkien aikojen nuorin rauhannobelisti, 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Asiantuntijoiden arviot ruotsalaisen mahdollisuuksista menevät kuitenkin osin ristiin.

Rauhanpalkinto on myönnetty usein myös järjestölle. Tällä kertaa mahdollisuuksia arvellaan olevan muun muassa Arktisella neuvostolla, johon Suomikin kuuluu.

Palkintosuma päättyy reilun viikon kuluttua maanantaina taloustieteen Nobeliin, joka ei ollut mukana Alfred Nobelin testamentissa. Ruotsin keskuspankin lahjoituksen turvin myönnettävää palkintoa on jaettu 1960-luvun lopulta lähtien.

Vuonna 2016 toinen palkinnon saajista oli suomalainen Bengt Holmström.

Lue lisää

Talouden Nobel-palkinto kolmelle köyhyystutkijalle

Rauhan Nobel Etiopian pääministerille Abiy Ahmedille

Kirjallisuuden Nobelit Olga Tokarczukille ja Peter Handkelle – Tokarczukin kääntäjä liikuttui kirjailijan palkinnosta, Handken suomentaja opastaa lukemaan rauhallisesti

Nobelin rauhanpalkinto Mukwegelle ja Muradille seksuaalisen väkivallan vastustamisesta