Antti Rinne ei vastaa kysymykseen säästökohteista: "Mielestäni tuo on väärä kysymyksenasettelu" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Antti Rinne ei vastaa kysymykseen säästökohteista: "Mielestäni tuo on väärä kysymyksenasettelu"

Työmarkkinajärjestöt on kutsuttu työllisyyspolitiikkaan mukaan – "Jos ei sieltä tule yhtään ideaa, me teemme ne itse."
Sanne Katainen
Antti Rinteen hallitus ui talouspolitiikallaan vastavirtaan.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vakuuttaa, että neljä kuukautta vallassa ollut hallitus tietää mitä tekee Suomen talouden kehittämiselle.

”Taloutta pitää hoitaa jämäkästi ja vastuullisesti. Samaan aikaan pitää huolehtia, että köyhyys ja pahoinvointi eivät lisäänny. Sillä on ihan hirveä hinta, jos me ei satsata hyvinvointivaltion palveluihin oikealla tavalla.”

”Lyhytnäköisten tavallisten suomalaisten arkea vaikeuttavien leikkausten vaikutukset pitkällä tähtäimellä ovat vahingollisia. Nyt on aika vahvistaa hyvinvointivaltiota investoimalla tulevaisuuteen ja lisäämällä ihmisten hyvinvointia.”

Pääministerin mielestä ratkaisu suurimpaan osaan Suomen talouden ja yhteiskunnan haasteista on työllisyysasteen nostaminen.

”Tehdään enemmän yhdessä töitä.”

Rinne haluaisi riisua vastakkainasetteluja. Hän on kuullut sekä eläkeläisten että työikäisten tyytymättömyyden.

”Ei pitäisi asettaa nuoria ja eläkkeellä olevia vastakkain. Kärsin siitä, että tämmöinen älytön vastakkainasettelu on rakennettu ikäpolvien välille.”

”Ei tarvitse olla. Eivät nämä ole luonnon lakeja, että näille ei voi tehdä mitään. Näille asioille voi tehdä jotain.”

Pääministeri kehuu hallitusyhteistyötä

”Olen mielessäni hykerrellyt sille, kun menee pari vuotta menee eteenpäin ja alkaa näkyä, että meidän talouspolitiikka toimii, ja työllisyys ja hyvinvointi alkavat kasvaa. Mitenhän suu sitten pannaan näitten meidän arvostelijoiden keskuudessa.”

Rinne tietää kansainvälisen talouden haavoittuvuuden ja tunnistaa riskin kauppasodasta, joka ulottuu Kiinan ja Yhdysvaltojen lisäksi myös euroalueelle.

”Näen myös tosi isoja taloudellisia riskejä siinä, että ilmasto lämpenee. Lapissa luminen aika tulee merkittävästi lyhenemään. Se tarkoittaa merkittävästi vähemmän matkailutuloja.”

”Tsekeissä yli 50 prosenttia havupuista uhkaa hävitä tuholaisten takia. Mieti, mitä sellainen tarkoittaisi meidän metsien raaka-aineille. Hemmetin isot vaikutukset talouteen. Tämänkin takia pitää torjua ilmastonmuutosta. Tehdään siitä meidän uusi tulevaisuus taloudellisessa mielessä.”

Pääministeri kiistää, että taantuma kolkuttelisi Suomen taloutta. Kysymykseen mitkä viisi säästökohdetta hän ensimmäisenä listaisi hän vastaa:

”Mielestäni tuo on väärä kysymyksenasettelu.”

Rinne perustelee vastaustaan:

”Me teemme toisella tavalla kuin on tähän asti tehty. Tarvitaan vastasyklistä talouspolitiikkaa. Kun näyttää menevän heikommin, pitää lisätä löylyä.”

”Me panostimme 600 miljoonaa euroa erilaisiin infrahankkeisiin. Se tarkoittaa 7500 henkilötyövuotta. Ne lähtevät liikkeelle jo vuonna. Tämä alkaa vaikuttaa juuri silloin kuin pitääkin.”

Rinne muistuttaa, että Suomi tarvitsee vuosikymmeniä eteenpäin yli 80 prosentin työllisyysastetta. Talkoisiin on kutsuttu muitakin:

”Me ei olla ulkoistettu työmarkkinajärjestöille meidän työllisyyspolitiikkaa. Me ollaan pyydetty, että vastuulliset työmarkkinajärjestöt ja yrittäjäjärjestöt olisivat mukana ja valmiita tähän työhön. Jos ei sieltä tule yhtään ideaa, me teemme ne itse.”

Lue lisää

Talous palautuu pubien avauduttua

Karjanlanta ideologisessa hyötykäytössä

Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari haluaa valjastaa diplomaatit vientityöhön – "Meillä on erinomaisia suurlähettiläitä tehtävään"

Suomalainen sisu sisältää resilienssiä