Puiset pakarat ja kiepille kääntynyt runko – lukijat jakoivat oudoimmat puukuvansa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Puiset pakarat ja kiepille kääntynyt runko – lukijat jakoivat oudoimmat puukuvansa

Välillä metsässä tulee vastaan kummallisen näköisiä puita. Yleensä kasvuhäiriöille löytyy selitys.
Jani Laasala
Jani Laasalan Alajärvellä kuvaama pahka muistuttaa puisia pakaroita.

Metsänomistaja tavoittelee yleensä suoraa runkoa ja virheetöntä puutavaraa, mutta välillä puut käyttäytyvät kurittomasti. Metsässä voi tulla vastaan yhteen kasvaneita puita, mystisiä pahkamöykkyjä, kiepille kääntyneitä runkoja tai männyn hilpeät puupakarat.

"Kyllähän metsässä kulkiessa tapaa kaikenlaisia kummallisuuksia, mutta yleensä olen keksinyt selityksen oudolle kasvutavalle", sanoo luontotoimittaja Seppo Vuokko.

Hän tulkitsi aiemmin turenkilaisen Harri Niemen lähettämää kuvaa, jossa männyt paiskasivat hauskasti kättä.

Vuokko sanoo, että puiden näkökulmasta yhteen kasvamiset, tuulenpesät, kieroutumat ja vinoumat ovat vikoja, joiden kanssa on vain elettävä.

Tuulenpesät ja rungon mutkat voivat tarjota suojaisen pesä- tai piilopaikan jollekin metsäneläimelle. Juurten yhteen kasvamiset puolestaan mahdollistavat ravinteiden ja tiedon siirron puuyksilöltä toiselle.

Pahka on kasvaimen kaltainen kasvuhäiriö. Se syntyy, kun puuainesta tuottava jälsisolukko alkaa jakautua tavanomaista kiivaammin. Villiintynyt solukko ei pysty kasvamaan pituussuunnassa ja uudet solut pullistuvat ulospäin.

Havupuiden tuulenpesät eli pallomaiset kasvustot johtuvat mutaatioista, kun oksia alkaa kasvaa tiheään.

Joskus puu saattaa ahmaista sisäänsä jopa työkaluja tai muuta metsään unohtunutta tavaraa.

"Rungon sisään koverrettu onkalo, esimerkiksi tikankolo, ei umpeudu, mutta koloon johtava aukko voi reunoilta käsin kasvaa umpeen. Jos rengastajalta putoaa pihdit pesäkolon pohjalle, ne pysyvät irrallisina vaikka koloon johtava aukko umpeutuisi", Vuokko selittää.

Luontotoimittajaa on itseä kiehtonut esimerkiksi mattomaiset kuuset ja tunturien kuusikirkot, joissa kehän kasvavien kuusten keskellä seisoo vanha keloutunut kuusenranka kuin pappina. Pähkinäpensaiden tavanomainen kasvutapa, jossa pahkamainen runko on maan sisässä ja pystyt lehtiä tekevät haarat ovat oksia, ovat Vuokon mielestä näyttäviä.

MT keräsi lukijoiden kuvia puiden oudoista kasvuhäiriöistä. Kuvissa pahkat, tuulenpesät ja mutkalle taipuneet rungot herättivät hilpeyttä.

Lue lisää

Jenkki Euroopassa

Pitääkö metsän häviämisestä olla huolissaan?

Metsän hävitystä!

Luomu on kestävää