Ihmiset & kulttuuri

Tyhjillä tuotantorakennuksilla voi maalla tehdä rahaa: "Ei tämä mitään huippubisnestä ole, mutta saa katettua ylläpitokuluja"

Latoon, navetan ylisille tai kasvihuoneeseen voi ottaa talveksi suojaan kaupunkilaisten kesäautoja, asuntovaunuja tai vaikka veneitä.
Pentti Vänskä
Talvella kasvihuoneessa voi kasvattaa asuntovaunuja, moottoripyöriä, veneitä tai kesäautoja tai ainakin lisätienestejä niillä. Markus Heimonen siirtää asuntovaunua talvisäilöön.

Aina ei tarvitse miettiä hampaat irvessä, mistä maalla saisi lisätienestiä. Voi ihan vain seurata ajan merkkejä ja pitää korvat auki.

”Kysynnästä tämä lähti”, sanoo kuopiolainen Tuomas Heimonen.

Häneltä alettiin kysellä mahdollisuutta erilaisten kulkupelien talvisäilytykseen. Niinpä Tuusjärvellä, valtatie 9:n varrella 45 kilometrin päässä Kuopiosta ja 90 kilometrin etäisyydellä Joensuusta, sijaitsevat kasvihuoneet valjastettiin talvikäyttöön.

Kesällä niissä kasvaa kesäkukkia, syksystä kevääseen niissä talvehtii asuntovaunuja ja -autoja sekä veneitä.

”Tämä on nyt kolmas talvi ilman talviviljelyä. Osassa kasvihuoneita oli aiemmin joulutähtiä, mutta niistä päätettiin luopua”, Heimonen kertoo.

”Viitisen talvea sitten tätä säilytystä ruvettiin tekemään, ja koko ajan ihan pienellä markkinoinnilla, kuten Facebookin ja Torin kautta. Puskaradio on se paras markkinointiväline.”

Säilytys maksaa 40 euroa kuukaudessa ajoneuvolta.

”Ei tämä mitään huippubisnestä ole, mutta tällä saa katettua vähän talven huolto- ja ylläpitokuluja. Ajoneuvot ovat kylmäsäilytyksessä, sillä lämpöjen kanssa hinta nousisi satoihin euroihin.”

Kuluja tulee menopelien sisään- ja uloshinauksista. Säilyttäjät saavat niin sovittaessa käyttää sähköä keväisin akkujen lataukseen.

”Huhtikuun alkuun mennessä meidän pitää saada huoneet taas omaan käyttöön.”

Heimosen puutarha on oman perheen yritys, joka viljelee kesäkukkia kunnille, seurakunnille ja kauppaketjuille.

Kukkia kasvaa parilla hehtaarilla 20 kasvihuoneessa. Niistä noin kolmanneksessa eli 6 000 neliöllä on siirreltävät lavat eli neljä kasvihuonetta on mahdollista valjastaa tähän käyttöön, Tuomas Heimonen kertoo.

”Toistaiseksi 1 000 neliön huone on riittänyt Jos ei hirmu tiiviiseen änkeä, sinne mahtuu kolmisenkymmentä autoa tai venettä. Aiemmin ne ovat seisseet kotipihoilla olleet ja moni sanoo, että tällaista palvelua on ollut aika vähän tarjolla.”

Tyhjät tilat

EU-jäsenyysaikana maa­tilojen määrä on pudonnut vuoden 1994 noin 100 000 tilasta alle 50 000 tilaan.

Kotieläintilojen määrä on pudonnut samana aikana yli 50 000:sta alle 12 000 tilaan. Kotieläinrakennuksia on siis paljon enemmän tyhjillään kuin käytössä.

Osa rakennuksista hyödynnetään muussa käytössä, muun muassa säilytyksessä. Pääosa tuotantorakennuksista jää tyhjilleen ja rappeutuu.

Lähde: Jyrki Niemi, Luonnonvarakeskus

Pentti Vänskä
”Kysynnästä tämä lähti ja puskaradio on paras markkinointiväline”, sanoo kuopiolainen Tuomas Heimonen.
Lue lisää