LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ihmiset & kulttuuri

Satoja kiloja painava ratsu nousee ilmaan – MT:n kuvaajat kertovat ikimuistoisimmista keikoistaan

MT:n kuvaajat pääsevät näkemään suomalaista elämänmenoa poikkeuksellisen laajasti. Kuvissa näkyvät niin yksityiset hetket kuin nopeat uutistapahtumatkin.
Sanne Katainen
Hevoskirurgi Heidi Tapio valmistelee ratsua jalkaleikkaukseen.

Sanne Katainen: Tilanne vie mennessään

"Valokuvaajan työssä pääsee näkemään itselle uutta ja tuntematonta. Tilanne vie mennessään, siinä haltioituu itsekin. Monia kuvaustilanteita yhdistää se, että otin ensin varmat pois – ne tutut ja helpot kuvakulmat. Sen jälkeen alkaa luovuus. Se ei ole mahdollista, jos tilanne on nopea tai aikaa on vähän. Tykkään siitä, että pääsen kokeilemaan erilaisia kuvakulmia ja kuvattavat heittäytyvät mukaan. Maailmankatsomus avartuu ja kunnioitus monia ammatteja kohtaan kasvaa lehtikuvaajan töitä tehdessä."

"Tämä oli ehdottomasti yksi valokuvaajan urani mielenkiintoisimmista keikoista. Pääsin seuraamaan, kun hevoskirurgi Heidi Tapio valmistelee ratsua jalkaleikkaukseen. Oli mieletöntä nähdä, miten satoja kiloja painava eläin siirretään nukutettuna nosturin avulla leikkauspöydälle. Itse kuvaustilanne oli haastava. Vaiheet etenivät nopeasti ja minun oli pysyteltävä sopivalla etäisyydellä, etten häiritse."

"Olimme toimittaja Terhi Pape-Mustosen kanssa haastattelemassa ja kuvaamassa tukkirekkakuski Jonna Matikaista. Olin jo tapani mukaan kuvannut aluksi niin sanottuja perushenkilökuvia ja myös Jonnaa nousemassa tukkirekan hyttiin. Mietin kuumeisesti miten saisin samaan kuvaan sekä kuskin että valtavat tukit niin että mukana olisi myös toimintaa. Pyysin Terhiä pitelemään salamajalustaa niin korkealla, että se yltäisi valaisemaan Jonnaa rekan hyttiin."

Sanne Katainen
Jonna Matikainen lastaa tukkeja rekan kyytiin.

"Tämä kuva on Posion Riisitunturilta, jossa olimme toimittaja Mia Palokallion kanssa tekemässä juttua lumikenkäilystä kuukausiliite Kantriin. Maisemat olivat upeat, sääolosuhteet täydelliset ja lumikengillä oli yllättävän ketterä kulkea, vaikka selässäni kulkikin suhteelisen painava kuvauskalusto. Myös toimittaja kantoi osan kalustostani. Lisää luonnetta kuviin toi paimenkoira Usva."

Sanne Katainen
Lumikenkäilyä Posion Riisitunturilla.

Jaana Kankaanpää: Aina ei voi hallita tilannetta

"Kuvat ovat hyvä esimerkki siitä, millaista kuvaajan työ on. Toisinaan tilanteet voivat olla hyvinkin ennakoimattomia. Ei ole mahdollisuutta valaista tilaa tai hakea parasta kuvakulmaa."

"Tulli piti tiedotustilaisuuden ruoka­koirista. Paikalla oli useita medioita, ja aikaa kuvaamiselle oli vähän."

Jaana Kankaanpää
Tulli piti tiedotustilaisuuden ruokakoirista.

Keskustan ylimääräinen puoluekokous pidettiin jäähallissa. Valaistus oli kehno ja tungos kova.

Jaana Kankaanpää
Keskustan ylimääräinen puoluekokous.

"MTK:n johtokunnan virallisen ryhmä­kuvauksen jälkeen pyysin jotain rennompaa ja ehdotin keinuja. Kuvassa Kati Partanen ja Eerikki Viljanen kisaavat oikean­puoleisesta keinusta."

Jaana Kankaanpää
MTK:n johtokunta.

Kari Salonen: Erityinen suhde

"Okra-näyttelyssä haluttiin saada vaihtelua tavanomaiselle karjanäyttelyraportoinnille ja korostaa eläimen ja hoitajan suhdetta."

"Olosuhteet eivät kuvauksia suosineet. Ensin tuuli meinasi viedä kankaan mennessään, sitten alkoi sataa. Viimeisen lehmän kohdalla vettä tuli jo kaatamalla ja kuvausrekvisiitat kastuivat litimäriksi. Haastetta oli myös saada lehmät kankaan päälle. Jotkut niistä karsastivat outoa alustaa. Ehkä siksikin tilanteesta jäi vahva muisto: vaikeuksista huolimatta nuoret ja lehmät selvisivät haastavasta kuvaustilanteesta yhdessä. Ihmisen ja eläimen suhde välittyi kuviinkin."

Kari Salonen
Anna Kellokoski ja lapinlehmä Jussilan Nuorgam Keisalan tilalta kesän Okra-näyttelyssä.

"Päivi Kasvala viljelee erikoisia rehukasveja, muun muassa sikuria ja kattaraa. On mukava tavata ihmisiä, jotka nauttivat työstään."

Kari Salonen
Päivi Kasvala on tyytyväinen rehusatoon.

Jarkko Sirkiä: Ihmeelliset lehmät

"Toimittajien keskellä luomutilalla pyrin siihen, että minua ei nähtäisi, olin mahdollisimman huomaamattomasti. Nostin kameran ylös, ja oli onnenpeliä, millainen kuva lopulta tuli. Tilanne oli absurdi, ulkomaiset maataloustoimittajat ihmettelemässä suomalaisia lehmiä. Halusin välittää heidän innostuksensa."

Jarkko Sirkiä
Hausjärvellä Toukolan luomutilalla vieraili maatalous­toimittajia. Tilaa pitävät Aino ja Mikael Wathén kertoivat tilan toiminnasta.

"Kuvasin MT:n ympäristötoimittajan Katja Lammisen, kun hänet oli valittu Ympäristötoimittajat ry:n puheenjohtajaksi. Kuvaan tunnelman tuovat valo ja sen suunta."

Jarkko Sirkiä
Katja Lamminen valittiin ympäristötoimittajien puheenjohtajaksi.

Juho Leskinen: Kaupungin sydämessä

"Välillä tulee muiden töiden lomassa kuvailtua Helsingissä. Ihmisiä kuvaan mielellään, jos he uskaltautuvat heittäytyä kameran edessä. Kokeilen myös joka keikalla erilaisia perspektiivejä."

Juho Leskinen
Tulppaanitapahtuma Oodi-kirjastossa Helsingissä.

"Senja Peltovuori teki kimppuja lapsensa Hilma Peltovuoren kanssa."

Juho Leskinen
Senja Peltovuori tekee kimppuja lapsensa Hilma Peltovuoren kanssa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tapahtuma: Ilvolan ilmeikäs väki kurkkii Metsästysmuseon seiniltä

Eikö piikkikruunu kuki? Katso vinkit huonekasvien sielunelämään

Jenni Kulmalan suunnittelema lastenvaatekaava myytiin yön aikana loppuun – Kulmalasta se teki kaavayrittäjän