Ihmiset & kulttuuri

Luulitko, että korkea verenpaine on vain keski-ikäisten ja vanhusten vaiva? Jo kolmekymppisen kannattaa seurata verenpainettaan

Joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja lähes joka toisen yli 30-vuotiaan naisen verenpaine on suosituksia korkeampi.
Markku Vuorikari
Verenpaine on liian korkea, jos se on 140/90 elohopeamillimetriä tai enemmän. Kuvituskuva.

Kohonnut verenpaine alkaa vaurioittaa aivoja jo varhaisessa keski-iässä. Siksi Aivoliitto kannustaa suomalaisia siihen, että he ryhtyisivät tarkkailemaan verenpainettaan kolmissakymmenissä.

"Korkea tai kohonnut verenpaine on meillä erittäin yleinen, sillä joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja samoin lähes joka toisen naisen verenpaine on suosituksia korkeampi", Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine huomauttaa tiedotteessa.

Verenpaine on liian korkea, jos se on 140/90 elohopeamillimetriä tai enemmän. Kotimittauksessa lukeman pitäisi olla hieman matalampi.

Aivoliitto korostaa, että korkea verenpaine on tärkein aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä. Häiriöitä ovat aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Niihin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista, ja sairastuneista joka neljäs on työikäinen.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat suuri, mutta eivät suinkaan ainoa aivoterveysriski, jolle kohonnut tai korkea verenpaine altistaa ihmisen.

Tuoreessa brittitutkimuksessa on nimittäin todettu, että korkea verenpaine vaurioittaa jo varhaisesta keski-iästä lähtien aivojen valkeaa ainetta, mikä saattaa näkyä myöhemmässä elämässä aivojen toiminnan heikkenemisenä.

Roineen mukaan näyttää myös siltä, että kohonnut verenpaine häiritsee valtimoiden jäykistymisen takia aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa. Glymfakierto huuhtoo aivoja öisin ja poistaa kudoksiin kertyneitä aineenvaihdunnan kuona-aineita. Tämän huuhtelutoiminnan häiriöiden epäillään olevan yhtenä tekijänä muistisairauksissa.

"Verenpaineen pitäminen normaalina on elintärkeä panostus aivoterveyteen. Painettaan ei voi tietää mittaamatta. Jos lukemat ovat hyvät, riittää kun mittaa harvakseltaan, mutta säännöllisesti", ylilääkäri suosittelee.

Kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla. Parhaiten aivojaan ja verenpainettaan hoitaa, kun liikkuu säännöllisesti, pitää painonsa kurissa ja välttää ravinnossa kovia rasvoja sekä suolaa.

Aivolle ovat hyväksi myös tupakoimattomuus ja mahdollisimman niukka alkoholinkäyttö. Toisaalta myös riittävä uni, palautuminen ja itselle sopivat stressinhallintakeinot ovat asioita, jotka edistävät aivoterveyttä läpi elämän.

Lue myös:

Liika suola on sydämen vihollinen – gramman vähennys päivittäin laski verenpainetta merkittävästi

Maitotuotteita kannattaa suosia – tutkimus: voivat auttaa laskemaan verenpainetta

Lääkärin palsta: Mustikan terveellisyyden salaisuus piilee verenpainetta laskevassa antosyaanissa

Lue lisää

Rottatutkimus paljasti, että puolukkamehun juominen alentaa kohonnutta verenpainetta

Ravaatko öisin vessassa? Japanilaistutkimuksen mukaan se saattaa kertoa, että verenpaineesi on korkea

Päätöksenteon hitaus, somessa huutelu ja etujärjestön jyrähtely lisäävät koronaolojen viljelijöille aiheuttamaa taakkaa – poikkeusoloista huolimatta apua on tarjolla

Jo yhden korvan kohtalainen huonokuuloisuus lisäsi tasapaino-ongelmien riskiä yli kaksinkertaiseksi – uusi korealaistutkimus paljastaa