Ihmiset & kulttuuri

Lukijat kertovat: "Vieraista namusedistä varoitettiin, mutta ällöttävä koskettelija olikin tuttu mies"

"Näkki oli kyllä jotenkin kaamea, kuvittelin sen laihaksi mieheksi, jolla on mulkosilmät ja limainen vihreä iho."
Juho Leskinen
Miltä näyttää rottakyyhky? Se ei koskaan selvinnyt, sillä purolle ei menty ilman aikuisen turvaa.

Jännittävät tarinat ja leikit kuuluvat syksyyn ja kekrin aikaan, mutta lasten pelottelu osana kasvatusta voi jättää ikävät muistot.

MT keräsi lukijoiden kokemuksia lapsena kuulemistaan tarinoista, joiden oli tarkoitus estää lapsia esimerkiksi hukkumasta. Osasta jäi pelkoja, toisaalta ymmärsi vanhempien tarvetta varoittaa lapsia.

"Näkki oli ainakin meidän pajakuljussa pihan laidalla. Saunassa oli kiukkunen tonttu kiukaan takana, jonka vuoksi saunassa piti olla hiljaa ja rähisemättä.

Näkki oli kyllä jotenkin kaamea, kuvittelin sen laihaksi mieheksi, jolla on mulkosilmät ja limainen vihreä iho. Noin 6-vuotiaana tajusin, että Näkki on fiktiivinen.

Marras–joulukuussa oli aikuisten mielestä aina tonttuja ikkunan takana tirkistelemässä, minusta ne oli kyllä typeriä, kun luulivat suljettujen verhojen läpi jotain näkevänsä..."

"Namusedistä varotettiin, ettei saa mennä vieraiden kyytiin.

Namusetäpelottelu oli minusta jotenkin outoa, koska sivukylillä ei juurikaan vieraita setiä liikkunut. Omien kokemusteni perusteella olen sitä mieltä, että namusetä­pelottelussa olisi pitänyt olla mukana sekin aspekti, että tuttava­miehiltäkään ei kaikkia nipistelyjä, puristeluja ja taputteluja tarvitse hyväksyä, vaikka setä onkin aikuinen ja itse lapsi.”

Tutulta henkilöltä tulevan ällöttävän koskettelun olisi silloin osannut kertoa vanhemmille eikä olisi jäänyt sietämään tilannetta. Monasti ihmettelin, eikö äitikään tai miehen vaimo huomaa mitään outoa kaverin käytöksessä, mutta ilmeisesti nämä henkilöt osaavat näytellä.

Olin sitten asiasta hiljaa, koska mies kävi auttelemassa isää peltotöissä ja luulin ettei sitten tule ketään enkä ollut varma, olisiko puheitani uskottu, jos olisin kertonut miehen työntävän sormiaan jalkoväliini.”

Eeva, 56 vuotta

Isovanhemmat pelotteli näkillä, varsinkin mummo, ettei me lapset mentäisi yksin liian lähelle vettä. Myös suonsilmillä peloteltiin, etenkin niihin uponneilla ihmisillä ja eläimillä.

Joulun alla kerrottiin, että pitää olla kiltisti, koska tontut vahtivat. Pukki ei tuo lahjoja tuhmille lapsille.

Muusta ei jäänyt traumoja, kuin suon­silmistä. Suonsilmä-trauma juontaa juurensa varmasti osittain siitä, että niillä pelottelun aikoihin näin lapsena telkkarista ohjelman, jossa kerrottiin Kyllikki Saaren murhasta. Jäi mieleen se suohauta...

Näkit eivät pelottaneet, koska koin ne hyvinä satuolentoina. Siihen vaikuttivat varmasti Astrid Lindgrenin kirjat joita luin. Muistaakseni Näkit mainitaan esimerkiksi. Melukylän lapsissa. Tiesin jo silloin, että nämä kirjat perustuvat fiktiolle.”

Soita karttava, 32 vuotta

"Rottakyyhky asui purolla, joten sinne ei lapsilla ollut mitään asiaa. Millainen otus liene ollutkaan, ei onneksi tarvinnut kohdata.

Ymmärrettävä huoli, koska purossa virtaus oli välillä kovaakin. Pelkäsimme kyllä tuota hirviötä, eikä purolle menty ilman aikuisen turvaa. Kukaan ei onneksi joutunut puron eikä hirviön hampaisiin.”

Ellu, 40 vuotta

"Meidän vanhassa saunassa oli sellainen valurautainen tuuletusritilä saunaan kiukaan yllä. Jos ei ollut halukas pesemään itseään, niin vanhemmat sanoivat, että saunatonttu tulee kurkistelemaan ritilästä.”

Sanna, 41 vuotta

"Mummo kertoi hevosvaunuista jotka oli nähnyt kotitiellämme. Mustat hevoset ja kellot. Tiesi sit että joku kuolee. En muista kuka kuoli näitten vaunujen näkemisen jälkeen.

Itse olen lapsena hiihtänyt naapurista kotiin kuutamolla ja tavannut tumman hahmon kotiin mentäessä. Muistan kuinka pelkäsin kun näin hahmon siellä mäessä. Tumma hahmo hävisi pian kun hänet ohitin. Ei ollut kukaan pienen kylämme ihmisistä.

En peljännyt mummon tarinaa. Mietin kuinka uskomattomia asioita voi tapahtua. Omaa kohtaamistani olen miettinyt joskus."

Jaana, 40 vuotta

Lue lisää:

Lapsia ei saa pelotella näkeillä, joulupukilla tai isillä – lapsi ahdistuu turhaan ja valheen paljastuessa pettymys voi olla suuri

Lue lisää

Koronasta huomiseen

Löytyykö perheestäsi eläinrakas tenava? KYSELY ON PÄÄTTYNYT

Lemmikin pelkoa ja ahdistusta ilotulitteista voi estää ja lievittää monin tavoin

Lapsia ei saa pelotella näkeillä, joulupukilla tai isillä – lapsi ahdistuu turhaan ja valheen paljastuessa pettymys voi olla suuri