Ihmiset & kulttuuri

Kari Voutilainen voitti tuplat Geneven kello-Oscareista

Ehdolla oli peräti kolme suomalaisten kelloseppien mallia, sillä Stepan Sarpaneva oli ensimmäistä kertaa ehdolla kuukellojen sarjassa.
Voutilainen
Kari Voutilainen voitti peräti kaksi sarjaa Geneven kello-Oscar -kisassa. 28ti -malli voitti miesten kellojen sarjan.

Sveitsissä yksilöllisiä rannekelloja suunnitteleva Kari Voutilainen voitti peräti kaksi sarjaa GPHG-kilpailussa Geneven vuosittaisessa kellotapahtumassa torstai-iltana. Kilpailua kutsutaan myös kellojen Oscareiksi.

Voutilainen 28ti -malli voitti miesten kellojen sarjan ja Voutilainen Starry Night Vine -malli taiteellisen käsityön sarjan.

Kari Voutilainen on palkittu samassa kilpailussa aiemminkin. Hänellä on aiemmin kolme miesten sarjan voittoa ja kaksi taiteellisten mallien. Tällä kertaa voitto tuli siis kummassakin luokassa yhtä aikaa.

Ehdolla oli myös ensi kertaa Suomessa kellostudiotaan pitävän Stepan Sarpanevan Lunations -kello kuukellojen sarjassa mutta se jäi ilman sijoitusta. Sarjan voitti Hermés' in malli.

Vaikka kellomarkkinoilla myyvät nykyisin myös eri puolilta maailmaa tulevien itsenäisten suunnittelijoiden rannekellot ja ne ovat myös nousseet ehdokkaiksi, ainakin tämän vuoden GPHG-palkinnoista selvä enemmistö meni isoille sveitsiläisille merkeille.

Voutilaisen voitto kahdessa sarjassa on siten erityisen merkittävä.

Häntä paremmin meni vain sveitsiläisellä liki 150 vuotta toimineella Audemars Piquet -kellotehtaalla, jonka mallit veivät voiton peräti kolmessa sarjassa.

Grand Prix d´Horlogerie de Geneve (GPHG) -kilpailussa on sarjoja yhteensä 18, ja niihin valitaan kuusi ehdokasta. Vain paras kello palkitaan kustakin sarjasta.

Lisäksi tuomaristo voi antaa henkilöpalkinnon, jollaisen sai tänä vuonna Luc Pettavino. Monacossa asuva liikemies aloitti Only -huutokaupat, joissa myydään käytettyjä arvokelloja.

Niin Voutilainen kuin Sarpaneva ovat Tapiolan kelloseppäkoulun kasvatteja, jotka ovat opiskelleet edelleen ja tehneet töitä Sveitsissä.

Voutilainen jäi asumaan maahan ja on myös opettanut kuuluisassa WOSTEP -kelloseppäkoulussa. Hänen kellostudionsa sijaitsee Motiers'in kaupungissa Neuchatel -järven länsipuolella. Alue on sveitsiläisen kellojen valmistuksen ydintä.

Stepan Sarpaneva on kehittänyt kelloillaan kuun kiertoradan laskentaa. Sen virhe oli aiemmin yksi vuorokausi noin 130 vuodessa. Sarpanevan kuukellot hukkaavat vuorokauden vain 140 000 vuodessa.

Lue myös: Kellojen Oscar-ehdokkaalla kellonteon oppikoulu käyty: "Aina voi parantaa tai tehdä toisin"

Lue lisää

Millainen on maailmankuulun kellosepän arki? "Joskus vuorokauden 24 tuntia jopa riittää"

Kellojen Oscar-ehdokkaalla yrittämisen "oppikoulu" käyty: "Aina voi parantaa tai tehdä toisin"

Yhä useampi isoisän taskukello päätyy romukultana sulatusuuniin – ”Vuosien päästä kadutaan, kun kellon arvo nousee”

Maaseudun kellosepän on vaikea löytää jatkajaa – ”Todella surullista"