LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ihmiset & kulttuuri

Isänpäivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa äitienpäivän veroinen virallinen liputuspäivä

Marraskuun toisena sunnuntaina vietetään Suomessa isänpäivää.
Kankaanpää Jaana
Tänä vuonna isänpäivän ajankohta on 10. marraskuuta.

Marraskuun toisena sunnuntaina vietetään Suomessa isänpäivää. Silloin nostetaan liput salkoon kaikkien isien kunniaksi. Tänä vuonna isänpäivän ajankohta on 10. marraskuuta.

Idea isänpäivän viettämisestä syntyi aikanaan Yhdysvalloissa äitienpäivän vieton vakiinnuttua. Pohjoismaissa ajatus isille omistetun päivän vietosta alkoi saada kannatusta 1940-luvulla.

Kauppiaat ehdottivat isänpäivän ajankohdaksi marraskuuta, jolloin myymälöissä oli hiljaista ennen joulumyynnin alkua. Suomessa päivän vietto yleistyi vähitellen 1960-luvulla.

Yliopiston almanakan kaupallinen kustantaja merkitsi isänpäivän kalenteriin vuosina 1970–72.

Koska merkintä oli tehty ilman yliopiston päätöstä, se poistettiin vuoden 1973 almanakasta. Vasta vuonna 1987, kun isänpäivän vietto oli Suomessa jo vakiintunutta, yliopisto kelpuutti sen takaisin almanakkaan. Samalla se merkittiin liputuspäiväksi.

Isänpäivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa virallinen liputuspäivä. Valtioneuvosto hyväksyi maaliskuussa liputusasetukseen muutoksen. Aikaisemmin isänpäivältä puuttui virallisen liputuspäivän asema toisin kuin äitienpäivältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mari Laurila oli vain kolmevuotias levyttäessään herkän isänpäivän suosikkikappaleen – hänellä oli ongelmia ainoastaan R-kirjaimen kanssa

Nuori viljelijäisä haluaa antaa rehdin ja reilun miehen mallin: "Pojan kanssa leikkiminen on parasta isänä olemisessa"

Kuorma-auton kuljettajat, talonrakentajat ja myyntiedustajat – tiesitkö näitä isien yleisimmiksi ammattiryhmiksi?