Sanoittajaksi haaveilevan on kestettävä epävarmuutta – Tiina Vaattovaaralle palautetta tuli vasta vuosien työn jälkeen - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Sanoittajaksi haaveilevan on kestettävä epävarmuutta – Tiina Vaattovaaralle palautetta tuli vasta vuosien työn jälkeen

X-Factorissa omalla kappaleellaan jatkoon päässyt Tiina Vaattovaara tajusi kilpailun aikana, että tahtoo tehdä kappaleita muille artisteille.
Pekka Fali
Tiina Vaattovaara on kirjoittanut runoja pienestä pitäen. Sanoittajaksi haaveilevan on hänen mukaansa kestettävä epävarmuutta.

Oululainen Tiina Vaattovaara voitti Suomen sanoittajayhdistyksen sanoituskilpailussa syksy-aiheisten sanoitusten sarjan. Hänen sanoittamansa kappale oli nimeltään Tuskin muistan sun nimeä.

Toisessa sarjassa haettiin sanoituksia valmiiseen kappaleeseen. Sen voitti tamperelainen Meira Nevalainen kappaleella Löydettäis.

Sanoittajan työstä haaveileva Vaattovaara kertoo kirjoittaneensa runoja jo neljä- tai viisivuotiaana. Kappaleiden sanoittaminen on samoin pitkäaikainen kiinnostuksen kohde.

”Noin viisi vuotta sitten tajusin, että laulun sanoittaminen on oma ammattinsa ja minun vahvuuteni. Haaveenani on, että saisin siitä itselleni päivätyön.”

Vaattovaara opettaa musiikkia ja lauluntekoa. Hän on kilpaillut myös viimeisimmässä X-Factorissa, jossa pääsi jatkoon omalla kappaleellaan.

Kilpailun aikana hänelle kävi selväksi, että tahtoo sanoittaa kappaleita muille artisteille. Sen jälkeen hän on työskennellyt tuon tavoitteen eteen.

”Olen huomannut, että alalle pääsy on vaikeaa. Se vaatii uskoa ja epävarmuuden sietämistä.”

Epävarmuutta lisää omalta osaltaan myös se, että musiikkiteollisuus sijoittuu Suomessa suurelta osin pääkaupunkiseudulle. Vaikka Oulussa on paljon musiikkialan koulutusta, tuotantoyhtiöt ja muu bisnes puuttuvat.

Muille artisteille sanoittaminen on Vaattovaaran tavoite, mutta sanoittaa hän itselleenkin. Tyylilaji tosin hieman poikkeaa esimerkiksi sanoituskilpailun pop-lyriikasta. Vaattovaara on solistina Saa kiljua -nimisessä punk-bändissä.

”Se on minulle temmellyskenttä ja omaa ilmaisua. Punk toimii myös kirjoittamisen moottorina, että ei ala puristaa kynää liian kovaa.”

Yhtä onnistunutta sanoitusta kohti on kirjoitettava monta epäonnistunutta. Silloin on hyvä, että tekstin tuottaminen sujuu jouhevasti.

Lue lisää

Kielet vievät matkalle myös kotimaassa – eikä opiskelu vaadi luokkahuonetta tai oppikirjaa

"Rajaton luovuus on jokaisen oikeus" – Taidelaitos Haihatuksella on pitkät perinteet ja talkkarina australialainen kuvataiteilija

Kuusi kuiskii suomalaiskulttuurissa – kuinka monta kuuseen liittyvää laulua keksit?

Herkistytkö sinäkin tänä keväänä tavallista helpommin? – Viisi esitystä, jotka saavat silmäkulmat kostumaan