Kahdella miljoonalla eurolla pienyrittäjien tuotteita vuodessa: Taito Shopit pitävät yllä suomalaista kädentaitokulttuuria - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Kahdella miljoonalla eurolla pienyrittäjien tuotteita vuodessa: Taito Shopit pitävät yllä suomalaista kädentaitokulttuuria

Myymäläketju täyttää 20 vuotta. Juhlavuosi käynnistyy Kädentaidot -messuilla Tampereella viikonloppuna.
Taito Shop
Taito Shop -myymälöitä on 23 eri puolilla Suomea. Kuva on Oulusta.

Taito Shop -myymäläketju täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Ketju on suurin suomalainen käsityöyrittäjien tuotteiden sisäänostaja ja myyjä.

"Ostamme vuosittain yli kahdella miljoonalla eurolla tuotteita alan kotimaisilta yrittäjiltä. Se on erittäin merkittävä määrä, kun asiaa katsoo pienyrittäjyyden ja kansantalouden näkökulmasta. Merkittävää on myös kaupan kulttuuriset arvot. Taito Shopien kauniit, hyvillä myymäläpaikoilla sijaitsevat myymälät ylläpitävät suomalaista kädentaitokulttuuria ja nostavat käsityöyrittäjyyden tunnettuutta", kertoo Taito Myymälät Oy:n johtaja Anne Ossi tiedotteessa.

Taito Shopit ovat vastanneet kysyntään jatkuvasti uusituilla kotimaisilla pienteollisilla tuoteperheillä ja sillä, että tuotevalikoimassa on säilynyt oma käsityömäinen, pienyrittäjyyttä tukeva tuotevalikoima.

Myymälöitä on 23 ympäri Suomea, ja määrän odotetaan kasvavan. Ketjulla on yhteinen visuaalinen ilme, mutta valikoimat vaihtelevat myymäläkohtaisesti.

Kasvu tulee tapahtumaan lisääntyvien kivijalkamyymälöiden, mutta erityisesti myös verkkokaupan, puolella.

"Uusittu Taito Shop -verkkokauppa on ollut menestys monellakin tapaa. Verkkokaupan kautta olemme mukana ihmisten arjessa silloinkin, kun myymälöiden ovet ovat kiinni ja toisaalta verkkokauppa tavoittaa ne kuluttajat, jotka eivät asu kivijalkamyymälöiden läheisyydessä", Ossi uskoo.

Valtaosa Taito Shopien liikevaihdosta tehdään yhä kivijalkakaupoissa.

Ensimmäiset suomalaista käsityötä myyvät Taito Shopit perustettiin Tampereelle, Mikkeliin, Vaasaan ja Jyväskylään vuonna 2 000. Aiemmin itsenäiset taitoyhdistysten omistamat myymälät lähtivät hakemaan vahvempaa näkyvyyttä yhteisen myymälänimen ja brändin alta. Ketju kasvoi nopeasti nykyisiin mittoihinsa, ja nyt lähes kaikki taitoyhdistysten myymälät toimivat yhteisen brändin alla.

Kokonaisuudessaan taitoyhdistysten myymälöiden historia yltää noin sadan vuoden taakse, jolloin silloiset kotiteollisuusyhdistykset perustivat kotiteollisuuskauppoja välittämään maaseudulla valmistettuja kotiteollisuustuotteita ja materiaaleja.

Taitoliitto ja alueelliset taitoyhdistykset muodostavat valtakunnallisen Taitojärjestön, joka on aktiivinen käsityöpalveluiden tuottaja ja kehittäjä, ja edistää käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona. Järjestön verkostoon kuuluu 17 taitoyhdistystä ja yli sata kiinteää toimipaikkaa. 

Suomen Kädentaidot -messutapahtuma Tampereella 15.-17.11.2019.

Lue lisää

Kiitos kysymästä, 4H:lle kuuluu hyvää

”Tee se itse” on mukavaa palkanlisää

Aarre: Pikapöytä kesäjuhliin syntyy raakalaudasta

Oulaislainen veneenveistäjä tuntee itsensä usein lajinsa viimeiseksi