Paperista pukuja luova Pirjo Valinen palkittiin vuoden Taito Finlandialla - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Paperista pukuja luova Pirjo Valinen palkittiin vuoden Taito Finlandialla

Vuoden uutuutena palkittiin muoviton villasukkalanka ja vuoden artesaanina valokuviin pohjautuvia ryijyjä tekevä Jenni Vanhanen.
Terhi Torikka
Pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo Valinen totesi, että palkinto menee suoraan käsityöihmisen sydämeen.

"Tinkimätön, omaleimainen, kekseliäs." Muun muassa näillä sanoilla kuvailtiin vuoden Taito Finlandialla Kädentaidot messujen avajaisissa palkittua pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo Valista.

Paperin käyttö on ollut punainen lanka koko Valisen työuran ajan. Hän kuvaili paperia armolliseksi materiaaliksi, jonka kanssa uskaltaa myös epäonnistua. "Palkinto menee suoraan käsityöihmisen sydämeen."

Taito Finlandian saajan valitsi viiden finalistin joukosta Meeri Koutaniemi. Muut finalistit olivat Petri Pulliainen, Risto Paatero, Mari Varonen ja PaaPii design.

Vuoden artesaanina palkittiin Jenni Vanhanen, joka tietotekniikkaa apuna käyttäen tekee ryijyjä valokuvien pohjalta. Materiaalina hän käyttää suomenlampaiden ja kainuunharmasten villaa. Olennainen osa Vanhasen työtä on yhteistyö muun muassa vammaisten, vanhusten ja vaikeasti työllistyvien kanssa.

"Yhdenvertaisuus on minulle tosi tärkeää. Jos joku haluaa oppia jotakin, hänelle on annettava siihen mahdollisuus. Tähtäimenä on järjestää kursseja mahdollisimman monille ", Vanhanen linjasi.

Vuoden uutuustuotteena palkittiin Vuonueen villainen, mutta täysin muoviton sukkalanka. Pentti- ja Wilhelmi -langoissa villaa on vahvistettu 25 prosentilla biohajoavaa tencel-puukuitua. Tuotteen on kehittänyt Vuonueen Piia Aaltonen yhdessä Pirtin Kehräämön kanssa. "Tencel valikoitui villan vahvikkeeksi lujuuslukuja laskemalla", Aaltonen kertoi.

Tuotetta kuvailtiin perusteluissa hyvin ajankohtaiseksi ja ympäristöystävälliseksi.

Lue lisää

Vuoden artesaani loihtii valokuvista ryijykaavoja ja villasta ryijyjä – yhteistyö vaikeasti työllistyvien kanssa on taitajalle sydämen asia

Kestävä villasukkalanka ilman muovia? Paimiolainen perheyritys Vuonue teki sen yhdistämällä kotimaisen villan ja tencel-puukuidun

Pohjoissuomen- ja itäsuomenkarjaa laitumella — Video: Katso ja kuuntele, kuinka kovaa ääntä karja piti, kun tilan isäntä meni laitumelle

Maanviljelijä ja karjankasvattaja Asko Männistön mukaan lihan maku tulee suoraan luonnosta — "Liha on kuin viinit ja samppanjat. Maku riippuu siitä, missä päin ja millaisella ravinnolla eläin on kasvanut"