Vuosikymmenten odotus on ohi – Suomi on miesten jalkapallon EM-kisoissa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Vuosikymmenten odotus on ohi – Suomi on miesten jalkapallon EM-kisoissa

Liechtenstein kukistui EM-karsinnan viimeistä edellisellä kierroksella 3–0.
Suomi teki jalkapallon historiaa pääsemällä EM-kisoihin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Nyt se ei ole enää unelmaa, vaan täyttä totta. Suomi pelaa miesten jalkapallon arvoturnauksessa kautta aikain ensimmäisen kerran, kun Euroopassa otellaan maanosan mestaruudesta. Huuhkajien kisamatka sinetöityi Helsingissä Töölön stadionilla hurmioituneen kotikatsomon edessä, kun Liechtenstein kukistui EM-karsinnan viimeistä edellisellä kierroksella 3–0 Teemu Pukin viimeisteltyä kahdesti ja Jasse Tuomisen kerran.

Suomi tarvitsi voittoa jalkapallokääpiöstä, jotta yli 80 vuotta kestänyt ensimmäisen kisalipun metsästys saisi lopun jo ennen karsintalohkon myöhäispeliä Bosnia–Italia. Menneisyyden kirouksista vapauttavaa voittoa haettiinkin alusta alkaen, eikä Liechtenstein juuri saanut palloa edes keskiviivan yli Suomen kenttäpuoliskolle. Mutta puolustuksesta pikkuisen jalkapallomaan pelaajilla on kokemusta, ja Huuhkajien vyörytys liukkaalla kentällä kokikin kitkaa punapaitaiseen massaan puskiessaan.

Kuudennella minuutilla pallo kuitenkin oli Liechtenstein-vahti Benjamin Büchelin takana. Pyry Soirin osuma oli kuitenkin vain harjoitusta tulevaan, sillä linjamiehen lippu oli paitsion merkiksi ylhäällä.

Seuraava vartti oli jälleen pyöritystä ja painetta, ja värkkäilyn tyrehtymistä puolustuksen ahtaudessa. Mutta 21. minuutilla se sitten vihdoin tuli: Pukki jäi rangaistusalueella puolustajaan, mutta pallo jatkoi matkaansa ja sen poimi Tuominen. Avopaikasta tuli maajoukkueuran ensimmäinen maali, eikä olisi makeampaan paikkaan voinut tullakaan.

Toisen puoliajan alussa Tuominen puski tolppaan Huuhkajien näyttäessä, että mitään ei unelman eteen jätetä sattuman varaan. Sinnikkään, mutta auttamattomasti ylijyrätyn Liechtensteinin pienimmätkin toiveet yllätyksestä jauhautuivat sitten 63. minuutilla, kun Livio Meier kaatoi Soirin rangaistusalueella. Pukki kävi laittamassa rangaistuspotkun varmasti sisään.

Kolmaskin maali tuli vielä, mutta sitä ennen yleisö palkitsi kapteeni Tim Sparvin raikuvasti Sparvin tullessa vaihtoon. Kipparin taputukset ympäri katsomoiden ja halaukset Suomen vaihtopenkillä kertoivat, kuinka tunteikas riemuilta oli pitkään palkintoa maajoukkueen mukana jahdanneelle Sparville.

Suomen kolmannen teki sitten 75. minuutilla, ja totta kai, Pukki. Vapaasti Büchelin eteen päässyt Pukki näki ensin vetonsa pysähtyvän liechtensteinilaispuolustajaan maaliviivalla, mutta kimmokkeen maalitykki laittoi tylyn varmasti verkkoon pienestä kulmasta.

Loppuvihellyksen soidessa koettiin sitten se, mitä osattiin varmasti odottaa ja mistä kuuluttaja juuri oli varoittanut. Ehdottomasti kiellettynä. Valtava yleisöryntäys kentälle, ryntäys, jota ei mikään voima pysäyttänyt. Kuten ei Suomenkaan marssia, unelmansa toteuttamiseen.

Suomi päättää karsintansa maanantaina Kreikkaa vastaan vieraissa. Sen jälkeen odotellaan paitsi jo ensi kesää myös 30. marraskuuta tehtävää lopputurnauksen lohkoarvontaa. Jossa nyt, vihdoin, on Suomen sisältävä pallo nostettavana.

Lue lisää

Euroopan jalkapalloliitto vahvisti: EM-jalkapallo pelataan ensi vuonna

Palloliitolle rapsahti 10 000 euron sakot Huuhkaja-fanien rynnistyksestä kentälle

Huuhkajat lensivät kohti illan juhlaa – "pikkuhiljaa tajuaa, että ei tarvitse EM-kisoja telkkarista katsoa"

Tästä alkaa seitsemän kuukauden odotus kohti historiallista EM-turnausta – marraskuun lopun lohkoarvonnassa selviää, missä kaupungeissa Huuhkajat pelaa