Video: Miesten ja poikien liikkuvuus on heikompaa naisiin verrattuna – vain puolet miehistä saavat kiinni varpaistaan täysistunnassa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Video: Miesten ja poikien liikkuvuus on heikompaa naisiin verrattuna – vain puolet miehistä saavat kiinni varpaistaan täysistunnassa

Jo muutaman viikon harjoittelulla voi lisätä nivelten liikkuvuutta ja kudosten venytyksen sietoa.
Pasi Leino
Selän ojennus venyttää vatsalihaksia. Liikettä voi tehostaa, että koukistaa vuorotellen jalkaa polvesta ja tekee linnunpesän yhdellä jalalla.

Vain puolet miehistä saavat kiinni varpaistaan täysistunnassa. Omaa liikkuvuutta voi testata yksinkertaisella eteenkurotustestillä.

Ennen testiä on syytä lämmitellä ja varmistaa lihasten suorituskyky. Alkulämmittelyllä pystyy minimoimaan revähtymien muodostumisriskiä.

Liikkuvuus tarkoittaa kehon nivelten liikelaajuutta. Ihminen tarvitsee liikkuvuutta, jotta arkiaskareet sujuvat. Hyvän nivelliikkuvuuden ansiosta keho pystyy optimaalisiin liikeratoihin.

Nivelliikkuvuus mahdollistaa kurkottelun ja kumartelun. Nivelliikkuvuuden ansiosta lihasta-sapaino pysyy tasapainossa. Hyvä nivelliikkuvuus tekee liikkumisesta tehokasta ja parantaa lihasten notkeutta.

Miesten ja poikien liikkuvuus on heikompaa naisiin verrattuna. Esimerkiksi kouluikäisten Move!-testeissä on havaittu, että 30 prosenttia kahdeksasluokkalaisista pojista ei pysty ojentamaan alaselkäänsä täysistunnassa.

Viidesluokkalaisilla sama liike epäonnistui joka viidenneltä. Eteenkurotustestin viitearvoista voi havaita, että miehet eivät pysty yhtä hyviin tuloksiin kuin naiset.

Venyttelyn tavoitteena on ehkäistä tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja ylläpitää toiminnallisuutta. Liikuntasuoritusten alussa venyttelyllä lämmitetään lihaksia ja ehkäistään lihas- ja jännevammoja. Jo muutaman viikon harjoittelulla voi lisätä nivelten liikkuvuutta ja kudosten venytyksen sietoa.

Dynaamisten eli aktiivisten rauhallisten venyttelyiden avulla ylläpidetään liikelaajuutta ja venytetään kireitä lihaksia. Itse venytyksessä ollaan vain hetki, mutta liikettä toistetaan useamman kerran. Dynaamiset venyttelyt sopivat hyvin alkulämmittelyksi, sillä niiden avulla on helppo virittää kehoa laajempaan liikesuoritukseen

Nivelten liikkuvuus ja lihasten sidekudosten venyvyys lisääntyvät selvästi jokaisen venytyksen jälkeen. Säännöllisesti venyttelyä tekevät huomaavat jo 6-8 viikon harjoittelulla rakenteellisia nivelliikkuvuutta edistäviä vaikutuksia.

Positiivisia vaikutuksia voi jo havaita muutaman venytyksen jälkeen, sillä vähitellen kudokset antavat helpommin periksi ja liikelaajuus lisääntyy.

Ennen kuin testaat omaa venyvyyttäsi, lämmittele kehosi dynaamisten venyttelyiden avulla. Alkulämmittelyksi sopii myös reipas kävely tai askellus.

Alkulämmittely dynaamisten venyttelyiden avulla

  • 1. Lonkankoukistajan ja pohkeen venytys. Vie toinen jalka taakse. Anna etummaisen jalan polven koukistua, mutta pidä takimmainen polvi suorana. Paina takimmaisen jalan kantapää lattiaan. Työnnä samalla lantiota eteenpäin ja kallista selkää taakse päin. Tee sama toiselle puolelle.
  • 2. Selän rullaus. Seiso lantiosi levyisessä haara-asennossa. Pyöristä selkäsi viemällä leuka rintaan ja rullaamalla nikamanikamalta käsiäsi kohti lattiaa. Pyri saamaan kädet varpaisiin. Koukista hieman polviasi ja rullaa selkä pyöreänä takaisin seisomaan. Toista selän rullausta 3-5 kertaa.
  • 3. Linnunpesä venyttää vatsa- ja reisilihaksia. Mene makaamaan vatsamakuulle lattialle. Koukista kädet rintojen kohdalla ja punnerra kädet suoriksi. Pyri pitämään lantio alustalla, jolloin selkäsi notkistuu ja venytys tuntuu vatsalihaksissa. Vie samalla myös päätä selkäsi taakse. Tehosta liikettä koukistamalla toinen jalka polvesta. Vie varpaitasi päätä kohden. Laskeudu alas ja tee sama toisella jalalla.
Lue lisää

Rahapeliongelmiin löydettävä ratkaisu

Kotityöt ja puutarhanhoitokin edistävät sydänterveyttä: tuoreen tutkimuksen mukaan jo 10 minuuttia liikettä istumisen tai makoilun sijaan on hyväksi

Kaikki sallittua, kun tavoite on liikunnan ilo

Säännöllisestä liikunnasta apua muistisairaan toimintakyvyn ylläpitämiseen