Livonsaaren kyläkaupalle tullaan vaikka vuohien kanssa – uusi osuuskauppa on alueen yhteinen olohuone - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Livonsaaren kyläkaupalle tullaan vaikka vuohien kanssa – uusi osuuskauppa on alueen yhteinen olohuone

Naantalin Livonsaaren entisestä kyläkaupasta muodostui ­kahvila- ja kauppapalveluita yhdistävä kokoontumispaikka, jossa vietetään aikaa, vaihdetaan kuulumisia ja opitaan uutta erilaisten työpajojen kautta.
Tuomo Kesäläinen
”Kaupalla on niin kiva tunnelma, että tulen tänne usein ihan vain senkin vuoksi”, kehuu yhteisökylässä savipölkkyrakenteisessa talossa asuva Veikko Aro-Heinilä, joka kuuluu osuuskaupan vakioasiakkaisiin.

Livonsaaren osuuskaupan ikkunatarrat kiiltelevät uutuuttaan. Läheisessä yhteisökylässä majaansa pitävä runoilija ja vuohenkasvattaja Nina-Beata Granqvist istuu kaupan terassilla ja siemailee kahvia, Kuu-koiran nukkuessa syysauringon lämmössä.

”Usein kävelen kylälle myös vuohien kanssa”, hyväntuulinen nainen kertoo. ”Paikalliset ovat siihen jo tottuneet, mutta esimerkiksi kylän läpi kulkeville matkailijoille näky voi olla yllättävä.”

Naantaliin kuuluva Livonsaari on tullut tunnetuksi erityisesti alueelle vuonna 2004 perustetun, kestävään elämäntapaan ja ekologiseen rakentamiseen painottuvan yhteisökylän myötä.

Granqvist on asunut Livonsaaren yhteisökylässä jo vuosia ja osallistuu aktiivisesti kylän toimintaan vastaamalla esimerkiksi nuorisoilloista, joita järjestetään Livonsaaren seurantalon Nuokkarissa.

”Rakastan lasten ja nuorten kanssa työskentelyä, he ovat kuitenkin tämän paikan ja elämäntavan tulevaisuus”, Granqvist sanoo.

”On huikeaa pystyä tarjoamaan lapsille ja nuorille tällainen kasvuympäristö ja kokemuksia, jotka säilyvät mielessä ja vaikuttavat koko loppu elämän.”

Livonsaaren yhteisökylä ei nimestään huolimatta ole yhteisö, jossa kaikki tehtäisiin yhdessä, vaan suurin osa väestä arvostaa myös omaa rauhaa ja tilaa. Mutta kun väki kokoontuu yhteen, on tunnelma hyvä, lämmin ja tiivis.

Lokakuun lopussa ilmassa kihisi satokauden päättymisen suuren juhlan, kekrin odotus. Silloin koko kylänväki, sukulaiset, tuttavat ja ystävät kokoontuvat perinteikkääseen sadonkorjuujuhlaan.

”Kekrinä me poltamme kekrikokon, lapsille tulee kekripukki ja luvassa on paljon leikkiä ja iloista yhdessäoloa”, Granqvist kertoo intoa äänessään.

Keväällä avattu sympaattinen osuuskauppa on muodostunut yhteisten juhlien ja kokoontumisten lisäksi tärkeäksi olohuoneeksi yhteisökylän asukkaille sekä koko Livonsaaren kylälle. Vasta muutama viikko sitten juhlittiin kaupan lämminhenkisiä puolivuotissynttäreitä.

Uusi osuuskauppa toimii entisen kyläkaupan tiloissa. ”Rakennuksessa on toiminut kauppa vuodesta 1952 lähtien, joten paikka on tuttu ja perinteikäs”, kertoo Livonsaaren osuuskaupan hallituksen puheenjohtaja Heidi Tolvanen.

Tolvanen itse päätyi Livonsaarelle, koska halusi asua perheineen maalla, paikassa, jossa asuu samanhenkistä väkeä, jolla on halu tehdä asioita myös yhdessä.

Livonsaaren osuuskaupan yrittäjinä toimivat yhteisökylän kansainvälisen vapaaehtoistyön ohjelman kautta saarelle päätyneet Iveta Maslakova ja Elvira Dudkova. Kolmikko muodostaa osuuskaupan selkärangan, mutta hanke on lukuisten ihmisten projekti. Mukana ovat yrittäjät, osuuskaupan jäsenet sekä monet muut kyläläiset.

Osuuskaupan kantava teema on paikallisuus ja pyrkimys tarjota mahdollisimman paljon tuoretta ja lähellä valmistettuja tuotteita paikallisista raaka-aineista.

”Jo nyt joka seitsemäs ostettu tuote on paikallisten tuottajien kaupalle tarjoama tuote. Ensi kesäksi, kun uusi valmistuskeittiömme valmistuu, luku saadaan vielä paremmaksi”, Tolvanen iloitsee.

Kaupasta on hyvää vauhtia muotoutumassa koko kylän yhteinen kokoontumispaikka, jonka tiloja on mahdollisuus hyödyntää moneen tarpeeseen.

”Pyrimme järjestämään mahdollisuuden kaikille, jotka ovat kiinnostuneet hyödyntämään tilaa. Yksi esimerkiksi on joka maanantai järjestettävät yli seitsenkymppisten kahvit”, Tolvanen mainitsee.

”Järjestämme osuuskaupan tiloissa myös paljon erilaisia työpajoja. Ennen joulua meillä on esimerkiksi mehiläisvahakynttilöiden valmistusta ja lahjapapereiden painamista perunaleimasimilla.”

Lue lisää

Testaa tietosi Kantrin suuressa perhosvisassa: keskikesän kaunokaiset ovat nyt liikkeellä – Tunnistatko värikkäät hurmurit?

Taiteilijat loivat Suomi-kuvaa jo yli sata vuotta sitten – Tunnistatko nämä maisemat?

Fiksut, mutta todella ärsyttävät naakat, tyhmät töyhtöhyypät, ylpeät kuovit ja muut – maanviljelijän siivekäs seurapiiri on laaja

Mystinen patsaspuisto yllättää kävijänsä – osa patsaista on jo peittynyt sammaliin ja nyt niitä kaivetaan hellästi esiin