Kalle Päätalo -visasta uhkasi loppua osallistujat, kun kaikki vastaukset tiedettiin - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kalle Päätalo -visasta uhkasi loppua osallistujat, kun kaikki vastaukset tiedettiin

Päätalon Iijoki-sarjan lukeneista moni aloittaa alusta uudestaan.
Pekka Fali
Pentti Jouppila, Jukka Mustonen ja Raimo Aro vaihtoivat ajatuksia Päätalo-seminaarissa. Mustosen mielestä Veikko Huovinen kirjoitti Päätaloa myönteisemmin lääkäreistä.

Kalle Päätalon lukijat tunnetaan intohimoisina ja yksityiskohtiin paneutuvina. Vuosittaisilla Päätalo-päivillä Taivalkoskella järjestetään tietokilpailu. Jossain vaiheessa kilpailun haasteeksi tuli osallistujien korkea taso. Riittävän vaikeita kysymyksiä oli hyvin vaikea keksiä.

Puolitaipaleen Matti osaa kirjat ulkoa. Kun muiden osallistujien määrä alkoi hiipua, lopulta päätettiin, että hän alkaa vetää tietokilpailua”, Päätaloseuran puheenjohtaja Raimo Aro muistelee.

Oulun kirjastossa vietettiin Päätalon syntymän satavuotisia pari viikkoa sitten. Kirjailijan kunniaksi järjestetyn seminaarin yleisöstä moni on lukenut Iijoki-sarjan monta kertaa. Asiantuntemuksesta kertovat reaktiot, kun tohtoristasoinen tutkija ei muista jotain yksityiskohtaa. Luennoitsija toteaa ohimennen, mahtaako joku salissa muistaa ja vastaus tulee sekunnissa monesta suusta.

Lukijoiden kanssa jutellessa, ymmärtää osin Päätalon suosion. Se sen sijaan jää vielä vähän hämäräksi, miksi Iijoki-sarja aloitetaan uudestaan alusta, kun sen on kerran loppuun asti päässyt. Entä kymmenennen kerran?

”Se on tuttu ja turvallinen, mutta aina löytyy jotain uutta tai uusi näkökulma”, Päätalosta väitellyt tohtori Sari Keskimaa kertoo oman perustelunsa.

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Aro on tehnyt työuransa Taivalkoskella rehtorina.

”Olen työssäni oppinut ymmärtämään yhteisöä paremmin”, hän kertoo oman lukuharrastuksen hyödyistä.

Lue myös:

Kalle Päätalon kirjalliset oppi-isät olivat tarinoiden, kiroilun ja murteiden mestareita

Kalle Päätalo innosti ihmiset lukemaan

Viljelijöiden puolustaja puhui metsistä kuin vihreä – Kalle Päätalon esikoisromaani sai rakennusmiehiltä hyväksyvän arvion

Kalle Päätalo oli koko kansan terapeutti – uusi elämäkerta kertoo Iijoki-sarjan tapahtumat ja kirjailijauran alkuvaiheet

Lue lisää

Yhteiskunta kehittyy koko ajan

Kalle Päätalon kirjalliset oppi-isät olivat tarinoiden, kiroilun ja murteiden mestareita

Kirja-arvio: Koskettavia kohtaloita Koillismaalta

Unohtuuko Päätalo?