Ihmiset & kulttuuri

Kotirintama puolusti maata kirvein ja keräyksin: ”Huoli Suomen kohtalosta ei jäänyt vain rintamasotilaiden varaan"

Näyttely avataan Wanhassa Veteraanissa Haminassa talvisodan syttymisen 80-vuotismuistopäivänä lauantaina 30. marraskuuta.
Wanha Veteraani / Terho Ahonen
Kansa sodassa näyttelyn yksittäisiä helmiä ovat esimerkiksi kuntien välisten keräyskilpailujen palkintoreliefit. Näyttelypäällikkö Ismo Flink ihastelee kotirintaman panosta maanpuolustuksen tukena sodan vuosina.

Kansa sodassa -näyttely Haminassa kertoo sotavuosien 1939–1945 talkootoiminnasta sekä maanpuolustuksen ja isänmaan hyväksi tehdystä varainkeräystyöstä Suomessa.

Motti- ja linnoitustalkoot ovat raskaan ruumiillisen työn esimerkkejä viime sotien aikaisesta Suomen kotirintaman moniulotteisesta yhteisvastuusta. Vapaaehtoistoiminta alkoi Kannaksen linnoitustalkoilla jo ennen sotaa kesällä 1939 ja ulottui keräyksin vielä jälleenrakennuksen vuosiin.

Näyttely avataan Wanhassa Veteraanissa Haminassa talvisodan syttymisen 80-vuotismuistopäivänä lauantaina 30. marraskuuta. Näyttelyaineiston kerännyt sotahistorian harrastaja ja tietokirjailija Jussi-Pekka Alander luennoi aiheesta RUK:n Maneesissa kello 12.

Näyttely lähestyy aihepiiriä keräilyn keinoin esittelemällä alkuperäisiä merkkejä, julisteita, esineitä ja pienpainatteita. Vastaavaa materiaalia ei ole ennen nähty Suomessa julkisesti yhteen koottuna tässä laajuudessa.

”Huoli Suomen kohtalosta ei jäänyt vain rintamasotilaiden varaan. Yhteisöllisyys, siitä kummunnut talkoohenki ja huolenpito olivat kotirintaman ase, jolla se oman maanpuolustusosuutensa teki", Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink kertoo museon tiedotteessa.

Kansa sodassa -näyttely on esillä Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa viikonloppuisin talvisodan keston ajan.

Näyttelyn avausluennolle RUK:n Maneesissa on vapaa pääsy. Haminan kaupunki tarjoaa 200 ensimmäiselle vieraalle kahvit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Talvisodan paukkupakkasissa tuli pulaa myös haloista

Edunvalvonnan näkökulmasta nyt eletään parasta vuotta veteraanitoiminnan historiassa – ”Kun mennään 94-vuotiaan veteraanin kotiin, hommassa on muitakin värejä kuin purppuraa"

101-vuotias talvisodan veteraani Unto Poutala haavoittui Taipaleenjoella – "Rukoilin sodassa apua ja korkeimman suojelusta"