Viljelijän neuvo uupuneelle kollegalle: "Tee jotain hauskaa" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Viljelijän neuvo uupuneelle kollegalle: "Tee jotain hauskaa"

Kasvinviljelyn asiantuntija Fredrik Tidström ymmärsi uupumuksensa syyn vasta, kun terapeutti sanoi päin kasvoja, että hän oli tyhmä.
Stiina Hovi
Kynttilää ei kannata polttaa molemmista päistä, vaan yrittää löytää tekemistä, josta saa lisää energiaa.

Kasvinviljelyn asiantuntija Fredrik Tidström kertoo aiemmasta ongelmastaan avoimesti Landlantbruk-julkaisulle. Saatuaan lääkärille ajan hän oli kehottanut tarkastamaan keuhkonsa, koska ei voinut hengittää kunnolla.

”Ei kannata, keuhkoissanne ei ole mitään vikaa”, lääkäri oli vastannut.

Kotimatkallaankaan hän ei suostunut uskomaan lääkärin diagnoosia: työuupumus. Hän kuitenkin noudatti ohjetta käydä lenkillä sen varmistamiseksi, toimiko hengitys. Se toimi. Tidström ymmärsi kyseessä olevan jotain muuta.

Hän kertoo kuulleensa puhelimen soivan aina suihkuun mentyään. Kun hän oli aikeissa soittaa takaisin, hän havaitsi, ettei puhelin ollutkaan soinut.

Hengitysvaikeuksien hän kuvitteli johtuvan koirasta tai hevosesta. Käsivarret ja jalat puutuivat puhelimen soidessa, väsymystä ei saanut pois nukkumalla, asiakkaat valittivat palvelusta, sytytyslanka oli lyhyt ja kiivastuminen tavanomaista.

Niinpä hän sanoo karsineensa kaiken ”turhan” pois: ei enää motocrossia pojan kanssa, ei punttisalilla käyntiä, ei edes varatuille aurinkolomille.

Tämän kuultuaan psykologi oli kertonut Tidströmille, että hän oli tyhmä, kun oli luopunut kaikesta hauskasta ja energiaa tuovasta toiminnasta, joka vei ajatukset pois töistä.

”Nyt teen kaikkea hauskaa ja lataan akkujani sen kautta. Työmääräni ei ole vähentynyt, päinvastoin. Nyt olen yrittäjä enkä palkollinen. Valitsen itse, mitä teen ja kenen kanssa teen”, hän kertoo verkkojulkaisulle.

Tidströmin neuvo kollegoille onkin, ettei rentouttavaa tekemistä pidä siivota pois, jotta kykenisi työskentelemään ja lepäämään. Itseään ei voi levätä kuntoon, vaan pitää tehdä jotain sellaista, josta saa energiaa.

"Ole kärsivällinen äläkä ole liian kova itseäsi kohtaan. Vie aikaa palautua takaisin hyvään kuntoon."

Lue lisää

Onko niin, että yksinäisyys masentaa, vai aiheuttaako masennus yksinäisyyttä?

Liioiteltu itsevarmuus on välttämätön selviytymiskeino luonnollisen valinnan kovassa koulussa

Karjanlanta ideologisessa hyötykäytössä

Liikkuminen estää nuorten masennusta: Normaali kävelykin riittää