Ihmiset & kulttuuri

Tekisitkö joulun jälkiruuan valmiiksi jo nyt? Puolukkajäädyke odottaa pakastimessa kiltisti aattoa tai itsenäisyyspäivää

Jouluun on nyt 22 yötä.
Jaana Kankaanpää
Ota jäädyke jääkaappiin pehmenemään noin tunti ennen tarjoilua.

Joulunaluspäiviin riittää usein erilaisia kiireitä ja askareita. Entä, jos ruuanlaittoon ottaisi varaslähdön jo nyt? Raikas jäädyke päättää herkullisen jouluaterian kevyesti. Sen voit tehdä pakkaseen jo nyt, odottamaan joulua tai kohta ovella olevaa itsenäisyyspäivää.

Pakastimeen voi tehdä valmiiksi myös monia muita jouluruokia odottamaan h-hetkeä, esimerkiksi laatikoita. Niihin löydät ohjeet MT:n reseptihausta.

Piparinen puolukkajäädyke

8–10 annosta

Ainekset

3 dl puolukoita

3 dl vispikermaa

1 kananmuna

¾ dl sokeria

1 dl (30 g) siirappipiparkakkuja murskattuna

1 dl valmista kinuskikastiketta

Koristeluun

puolukoita, kinuskikastiketta ja siirappipipareita

Valmistusohje

Survo kohmeiset marjat kevyesti.

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.

Vaahdota muna ja sokeri.

Kääntele puolukat ja keksimurut munavaahtoon. Nostele joukkoon vaahdotettu kerma ja kinuskikastike. Tarkista maku.

Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan. Peitä ja pakasta vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Ota jäädyke jääkaappiin pehmenemään noin tunti ennen tarjoilua. Irrota jäädyke vuoasta upottamalla vuoka hetkeksi lämpimään veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille.

Lue lisää

Luulin, että crème brûlée olisi vaikea jälkiruoka, mutta todellisuudessa sokerin ruskistaminen kaasupolttimella on jännittävyydestä huolimatta hauskaa

Saksalaisilla joulutoreilla vaaditaan huippuunsa hiottua tuotetta – maailman pohjoisimmissa mehiläispesissä tuotettu hunaja kiinnostaa asiakkaita

Lapissa Poliisin jouluun kuului metelöintiä, Etelä-Karjalassa vanhojen riitojen selvittelyä vasaralla

Maanviljelijä kirjoitti sanat yhteen suomalaisten rakastetuimmista joululauluista – säkeet ovat vahva kannanotto