Ministerin puoliso astelee itsenäisyyspäivän vastaanotolle navettahaalareihin pukeutuneena – suunnittelija: "Kunnianosoitus kaikille suomalaisen ruuan tuottajille" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Ministerin puoliso astelee itsenäisyyspäivän vastaanotolle navettahaalareihin pukeutuneena – suunnittelija: "Kunnianosoitus kaikille suomalaisen ruuan tuottajille"

Navettahaalarit edustavat suunnittelijan mukaan asiakkaalle myös työn iloa ja valoisaa tulevaisuutta suomalaisen ruuantuotannon parissa.
Katri Niskanen
Tältä Katriina Lepän puku näyttää.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puoliso Katriina Leppä pukeutuu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle navettahaalareista tehtyyn pukuun. Puvun on suunnitellut muotisuunnittelija Katri Niskanen, joka on suunnitellut tilaisuuteen myös useita muita pukuja.

Niskanen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että idea hieman erikoisempaan pukuun tuli suoraan asiakkaalta eri Katriina Lepältä, joka pyörittää yhdessä miehensä kanssa maitotilaa. Myös puvun materiaali eli navettahaalarit ovat peräisin Lepän tilalta.

Navettahaalarit ovat suunnittelijan mielestä sopiva materiaali juhlapukuun siksi, että ne haalarit ovat puvun kantajalla arjessa päivittäisessä ja kovassa käytössä.

"Puku on kunnianosoitus kaikille suomalaisen ruuan tuottajille, jotka ovat vuosikymmenten saatossa kovalla työllä tuottaneet ruokaa suomalaisille ja elättäneet perheensä raskaalla työllään", Niskanen toteaa.

Toisaalta navettahaalarit edustavat suunnittelijan mukaan asiakkaalle myös työn iloa ja valoisaa tulevaisuutta suomalaisen ruuantuotannon parissa.

Materiaalin työstöä Niskanen kuvailee sekä mielenkiintoiseksi että haastavaksi.

"Siinä oli haasteensa, että materiaalista saadaan tarpeeksi juhlava ja tilaisuuteen sopiva, ja että pukuun saadaan Linnan juhlien eleganssia", hän kommentoi.

Nyt tehty puku ei suinkaan ollut Niskasen ensimmäinen Lepälle suunnittelema puku, sillä Niskanen on suunnitellut hänelle pukuja jo vuosien ajan. Sen sijaan Niskanen ei ole aiemmin tehnyt Linnan juhliin mitään vastaavaa pukua.

"Tässä tapauksessa työstetyn materiaalin ja tutun asiakkaan työn yhteys oli niin selkeä, joten siihen oli luontevaa tarttua", Niskanen lisää.

Navettahaalareiden tiivis puuvillapolyester oli suunnittelijan mukaan samaan aikaan mukava ja haastava työstettävä, koska se oli niin erilaista, verrattuna siihen, mihin hän on aiemmin tottunut.

"Navettahaalari itsessään edustaa minulle kovaa työtä ja kokonaisvaltaista omistautumista työlleen kellon ympäri. Navettahaalarin työstämisestä tuli myös oma lapsuus mieleen, kun mummon kanssa hoidin lehmiä", suunnittelija kertoo.

Siitä huolimatta, että pukuun käytetyt haalarit olivat olleet pitkään käytössä, materiaali oli Niskasen mukaan vielä erittäin hyvässä kunnossa. Hän kuvailee arkisen navettahaalarin ja Linnan juhlien juhlallisuuden välistä kontrastia mielenkiintoiseksi.

Lue lisää

Värejä, kimalletta ja kierrätyspukuja – myös Haukio pukeutui Linnassa jo aiemmin nähtyyn fuksianpunaiseen silkkiunelmaan

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Tätä kannattaa seurata Linnan juhlissa – Henna Virkkusella on yllään puupohjaisesta kankaasta tehty puku

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu