"Kuinka paljon alepäivät luovat keinotekoista tarvetta ja ostohimoa, joka syntyy siitä, että muka halvalla saa" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

"Kuinka paljon alepäivät luovat keinotekoista tarvetta ja ostohimoa, joka syntyy siitä, että muka halvalla saa"

Eveliina Kutila pohtii kolumnissaan joulun kulutustottumuksia
Kari Salonen
"Meistä suurimmalla osalla on kaikenlasta, tarpeellista ja tarpeetonta, ihan riittämiin. "

Joulun alla joka tuutista tarjotaan uutta tavaraa, ja nettikirppikset pursuvat tavaraa, jota on konmaritettu alta pois.

"Tiedossa on, että joulun jälkeen huushollin tavaramäärä on jälleen kasvanut", toteaa Mannerheimin lastensuojeluliiton tiedottaja Eveliina Kutila MT:n vieraskolumnissan.

"Joulumainonta on aina ollut massiivista, mutta erilaisten kampanjapäivien myötä tuntuu, että se on lopullisesti räjähtänyt käsistä", hän harmittelee ja miettii, kuinka paljon kampanjapäivät luovat keinotekoista tarvetta ja ostohimoa.

"Meistä suurimmalla osalla on kaikenlasta, tarpeellista ja tarpeetonta, ihan riittämiin. Joten siinäkin suhteessa joulun alla vyörynä joka tuutista tulevat ja uutta tavaraa meille tarjoavat mainokset tuntuvat liioitelluilta – pääsääntöisesti kun emme tarvitse mitään lisää."

Hän on joulun alla kotia läpi käydessään myös huomannut, kuinka vaikea lasten on joskus luopua tavaroistaan.

"Yritin varovaisesti ehdottaa lapsille, että josko pukinkontista mahdollisesti löytyvien uusien lelujen toivossa voisi laittaa osan vanhoista jo kierrätykseen."

Idea sai täystyrmäyksen.

"Kävi päinvastoin. Kun silmä vältti, oli kierrätykseen menossa olevien tavaroiden joukosta käyty hakemassa takaisin leikkeihin jo aikaa sitten hylätty nalle. Ei ollut toivoakaan saada sitä enää takaisin kierrätyslaatikkoon, koska siitä oli näiden poissa silmistä, poissa mielestä -vuosien aikana tullut se maailmankaikkeuden rakkain lelu. Mietin hetken jo sitä, kuinka ison rikoksen teen lapsiani kohtaan, jos hävitän salaa laatikoiden perukoille unohtuneita leluja", Kutila tunnustaa.

Voit lukea kolumnin kokonaan tästä: Joulu saa sisäisen konmarittajan heräämään – "kuinka paljon kampanjapäivät luovat keinotekoista tarvetta ja ostohimoa"

Lue lisää

Kaipuu ihmisten keskelle iski voimalla

Kummallinen ja unohtumaton kevät takana, edessä vaihtoehtoisten suunnitelmien kesä

Kärsivällisyyttä työkaverit – Perhe-elämästä paljastuu verkon takaa enemmän kuin koskaan toimiston kahvihuoneissa

Haaveissa "kotona kuin rantalomalla" -kesäloma – perillä laitamme ranteisiin lasten askartelemat all inclusive -rannekkeet ja syömme tyynyille asetellut karkit