Ihmiset & kulttuuri

Uutinen koulujen kielletyistä kirkkojoulujuhlista valittiin vuoden uskontouutiseksi

MT uutisoi ensimmäisenä mediana apulaisoikeusasiamiehen tekemästä linjauksesta.
Kari Salonen
Kirkossa ei saa järjestää kaikille koululaisille tarkoitettuja yhteisiä joulujuhlia, linjaa apulaisoikeusasiamies. Kuvituskuva.

Kotimaa-lehden toimittajille suunnatussa äänestyksessä vuoden uskontouutiseksi valittiin apulaisoikeusasiamiehen linjaus kieltää koulujen joulujuhlien järjestäminen kirkkotilassa.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä MT. Jutun kirjoitti uutispäällikkö Niklas Holmberg.

"Vaikka päätös oli osaltaan tekninen, se heijastaa nykyistä yhteiskunnallista uskontojen kannalta erittäin varautunutta ilmapiiriä. Kuitenkin uskonto on tärkeä osa monen suomalaisen ihmisen elämää", MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen perustelee uutisen merkitystä Kotimaa-lehden jutussa.

Uutisella ja sen myötä virinneellä, useita päiviä kestäneellä keskustelulla oli hänen mukaansa laajempaakin vaikutusta.

"Suomalainen uskontokeskustelu astui tämän keskustelun myötä askeleen rakentavampaan suuntaan."

MT:n 8.11. julkaiseman jutun mukaan koulujen kaikille oppilaille tarkoitettuja joulujuhlia ei saa eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjauksen perusteella pitää kirkossa. Apulaisoikeusasiamies pitää yhteisten juhlien järjestämistä kirkossa lainvastaisena.

Opetushallitus oli jo viime vuonna ohjeistanut kouluja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä kouluissa niin, että ne tulee järjestää erillään muusta toiminnasta.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu perustui Uskonnottomat Suomessa ry:n kanteluun, joka koski Kouvolan kaupungin menettelyä. Kouvolassa koulun syyslukukausi päätettiin kaikille yhteisellä joulukirkolla, jonka ajaksi halukkaille oli järjestetty vaihtoehtoista ohjelmaa muualla kuin kirkkotilassa.

Kouvolan opetuspalvelupäällikkö Kim Strömmer perusteli MT:n jutussa järjestelyä osittain tilanpuutteella: "Meillä ei kaikissa kouluissa ole riittävän isoja tiloja päättäjäistilaisuuden järjestämiseen."

Apulaisoikeusasiamiehen päätöksen jälkeen Opetushallitus ilmoitti päivittävänsä ohjeet koulujen joulujuhlien järjestämisestä. STT:lle asiaa kommentoinut Opetushallituksen oikeudellisista asioista vastaava johtaja Matti Lahtinen korosti kuitenkin, että ohjeet ovat edelleen "käyttökelpoiset, eikä niihin nähdä muutostarvetta".

"Tuomme nyt esiin nämä apulaisoikeusasiamiehenkin kannanotot siinä muodossa kuin on todettu."

Alkuperäinen juttu luettavissa täällä.

Kotimaa-lehden uutinen vuoden uskontouutisesta luettavissa täältä.

Aiheesta käytyä keskustelua ja jatkojuttuja:

MT-gallup: Suomalaisten selvä enemmistö sallisi koulun yhteisen joulujuhlan järjestämisen kirkossa

Koulun päättäjäisjuhlan pitokielto kirkossa tyrmistyttää – Kulmuni: "Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat juhlat on voitava pitää tulevaisuudessakin"

Päivi Räsänen: "Oikeusasiamies ei voi kävellä perustuslakivaliokunnan yli" – moittii linjausta, jonka mukaan koulun joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa

Opetusministeri Li Andersson: Ratkaisu koulun joulukirkosta on ymmärretty väärin – "Mitään uutta tässä ei mielestäni pitäisi olla"´

IL: Kannuslaiset vanhemmat keräsivät adressin saadakseen pitää joulujuhlansa kirkossa

Lue lisää

MT-gallup: Suomalaisten selvä enemmistö sallisi koulun yhteisen joulujuhlan järjestämisen kirkossa

Koulun joulujuhlien ohjeistusta ei muuteta, mutta päivitetään vuodenvaihteessa

Kirja-arvio: Claes Andersson menestyi alalla kuin alalla, mutta rakkauselämän lepattavuus leimasi perhesuhteita

Hotellin supersuosion salaisuus paljastui yksinkertaiseksi – Helena Petäistö vaatii kolumnissaan Suomeen parempaa palveluhenkeä