Ihmiset & kulttuuri

Olympiavoittaja vetää Suomen joukkuetta Tourilla – kilpailu alkaa naisten kympillä varttin yli yksi

Sveitsin Lenzerheidessa hiihdetään tänään naisten vapaan tyylin kymmenen kilometriä ja miesten vapaan tyylin viisitoista kilometriä.
Iivo Niskanen kilpailee Tourilla suurimmin suomalaisodotuksin. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Maastohiihdon rankka Tour de Ski -kisarupeama alkaa tänään vapaan hiihtotavan yhteislähdöillä Sveitsin Lenzerheidessa. Miesten matka on 15 kilometriä ja naisten 10 kilometriä.

Naisten hiihto käynnistyy kello 13.15 ja miesten 15.15.

Suomen maajoukkue lähtee kilpailusarjaan seitsemän urheilijan voimin, kun Krista Pärmäkoski luopui kiertueesta sairastumisen takia. Miesten joukkueessa kilpailevat Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen ja Lauri Lepistö. Naisten nipussa hiihtävät Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Vilma Nissinen.

Avauskisojen jälkeen Lenzerheiden ohjelmassa ovat sunnuntaina vapaan hiihtotavan sprintit. Kiertue jatkuu uudenvuodenaattona ja uudenvuodenpäivänä Italian Toblachisssa. Kilpailusarjan loput kolme starttia hiihdetään Italian Val di Fiemmessä 3–5. tammikuuta.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen kilpailee Tourilla suurimmin suomalaisodotuksin ja tähyää ensi kertaa urallaan kiertueen maaliin. Hän on miesten maailmancupissa neljäntenä.

Niskanen jäi Davosin maailmancupin jälkeen Sveitsiin harjoittelemaan puoleksitoista viikoksi.

"Pyrin Tourilla tasaisen hyviin suorituksiin. Jos se onnistuu, vauhdin pitäisi riittää ihan hyviin sijoihin", Niskanen kertoi Tour-suunnitelmistaan kiertueen avauskilpailun aattona.

"Odotan, että kykenisin Tourilla jatkamaan kautta siitä, mihin Davosissa jäin."

Niskanen oli Davosissa 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa neljäs. Alkukauden parhaat sijoituksensa hän hiihti cupin avausviikonloppuna Rukalla. Hän voitti kotikisoissa perinteisen hiihtotavan kilpailun ja hiihti vapaalla kolmanneksi.

Viime kaudella Tour de Skin kokonaiskilpailun voitot menivät Norjaan. Miesten ykkönen oli Johannes Hösflot Kläbo ja naisten ykkönen Ingvild Flugstad Östberg. Kumpikin on mukana myös tällä kertaa.

Kläbo johtaa maailmancupin kokonaiskilpailua, mutta terveysongelmista kärsinyt Östberg aloittaa maailmancup-kautensa vaSsta Tour de Skillä.

Lue lisää

Iivo Niskanen hiihti viidenneksi, Perttu Hyvärinen seitsemänneksi

Hotellin supersuosion salaisuus paljastui yksinkertaiseksi – Helena Petäistö vaatii kolumnissaan Suomeen parempaa palveluhenkeä

MT selvitti: Maaseutukunnista tuli muuttovoittajia – ihmiset haluavat pois kaupunkien keskustasta

Sitran Jyrki Katainen Vastaamon potilastietomurrosta: "Kriisi alleviivaa reilun datatalouden tarpeen Suomessa"