Ihmiset & kulttuuri

Riistaveteläinen Perttu Hyvärinen starttaa Tourin päätösetapin serpentiiniladulle – maaseudun puolestapuhuja joutuu yhteislähdössä kunnon ruuhkaan

Val di Fiemmen sääennuste lupaa Tourin päätösetapille Alpe Cermisiin ruuhkaa, vihanpitoa, törmäilyä ja välinerikkoja.
Alpe Cermisin nousu päättää jälleen Tour de Skin. Suomen mieshiihtäjät Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen ja Lauri Lepistö lähtevät ladulle sunnuntaina kello 16.15. Lehtikuva / Jussi Nukari

Maastohiihdon maailmancupissa saatetaan nähdä tänään iltapäivällä kaikkien aikojen kahina. Tour de Ski -kiertueen seitsemäs ja viimeinen kilpailu hiihdetään yhteislähtönä, mikä enteilee reitin kapealla osuudella ruuhkia, törmäilyä ja välinerikkoja.

Suomen joukkue varautuu välinerikkoihin niin, että kaikki vapaat kädet ovat ojentelemassa sauvoja siirtymäosuuden kapeikoissa.

Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Vilma Nissinen edustavat Suomea naisten 10 kilometrillä. Kilpailu alkaa kello 14.15 Suomen aikaa.

Miehet lähtevät 15 kilometrin reitille kello 16.15. Suomen joukkueessa hiihtävät Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen ja Lauri Lepistö.

Riistaveteläinen ja Puijon Hiihtoseuraa edustava Perttu Hyvärinen on Suomen toiseksi paras normaalimatkojen mieshiihtäjä Iivo Niskasen kannassa.

Itä-Suomen yliopistossa metsätieteitä opiskeleva Hyvärinen, 28, tunnetaan myös maaseudun ja maa- ja metsätalouden puolestapuhujana.

"Maa- ja metsätalous ovat iso osa minua, isompi kuin hiihtäjä-Perttu", Hyvärinen suhteutti elämänsä tärkeita asioita Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hyvärisen yhteistyökumppaneita hiihdossa ovat myös Maa- ja metsätaloustuottajajain keskusliitto MTK sekä metsänhoitoyhdistys.

Hyvärisen kotitila sijaitsee Kuopion Riistavedellä – ja Riistavedelle Hyvärinen lupaa myös ensin palata käymään, kun Tourin hiihtokiertue tänään sunnuntaina päättyy.

Hyvärinen hankki oman metsäpalstan muutama vuosi sitten. Hän piti HS:n haastattelussa mahdollisena, että jatkaa joskus kotitilallaan. Hänen vanhempansa harjoittavat viljanviljelyä ja pitävät metsätilaa.

Miehellä on sanojensa mukaan kiinnostusta suomalaisen ruuan tuottamiseen ja eritoten metsätalouteen.

"Jos hiihtäjällä on hieno ammatti, niin metsätaloustuottajalla on paljon hienompi", vertasi Perttu Hyvärinen.

Tourin päättävä päätösetappi Alpe Cermisissä hiihdetään hiihtostadionin lisäksi serpentiinimäisesti laskettelurinteessä. Siirtymäosuudella latupohja on paikoin hyvin kapea.

Ongelma johtuu lumipulasta. Siirtymä hiihtostadionin ympäristöstä Alpe Cermisin rajuun nousuun on sen takia kapea ja ainakin viime päiviin asti myös huonokuntoinen.

"Reitin alku epäilyttää. En oikein tykkää siitä, että se hiihdetään yhteislähtönä, koska kilpailun vaikutus Tourin kokonaistulokseen on niin iso", miesten maajoukkueen valmentaja Teemu Pasanen ennakoi päätöskilpailua lauantaina.

Valmentajilla on kaikille yhteinen ohje reitin kapeimpiin kohtiin.

"Pitää välttää haaverit", Pasanen totesi.

Naisten maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen oli Pasasen kanssa samaa mieltä reitistä.

"Välipätkä on tosi ahdas. Letkassa mennään", Oksanen ennusti.

Iivo Niskanen hiihtää ainoana suomalaisena kiertueen kärkisijoista. Hän on kokonaistuloksissa viidentenä kahden minuutin päässä kärjestä.

Johannes Hösflot Kläbo, Aleksandr Bolshunov ja Sergei Ustjugov ovat karanneet Niskaselta. Norjan Pål Golberg on kuusi sekuntia hänen edellään, ja Norjan kepeäjalkainen kaksikko Sjur Röthe ja Hans Christer Holund uhkaa häntä loppunousussa.

Suomalaisten mieshiihtäjien paras saavutus Tourin kokonaiskilpailussa on Matti Heikkisen saavuttama viides sija.

"Ei jää palkintokaappiin sellainen meriitti. Hiihdetään matka pois ja lähdetään kotiin", Niskanen määritti lauantaina kiinnostuksensa Tourin viidenteen sijaan.

Hyvärinen pääsee viimeiseen lähtöön 14:ntenä kolmen ja puolen minuutin päässä kärjestä. Lehtonen on kokonaiskilpailussa 40:s ja Lepistö 48:s.

Norjan Therese Johaug, Astreid Uhrenholdt Jacobsen ja Ingvild Flugstad Östberg tavoittelevat naisten Tourilta Norjalle kolmoisvoittoa. Kerttu Niskanen on 14:s, Anne Kyllönen 17:s ja Vilma Nissinen 32:s ennen viimeistä starttia.

Lue lisää