Naali letkun kimpussa ja dronea hämmästelevä lintu – kuuluisa luontokuvaaja ikuisti olosuhteet lukuisilla kasvihuonekaasujen mittausasemilla - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Naali letkun kimpussa ja dronea hämmästelevä lintu – kuuluisa luontokuvaaja ikuisti olosuhteet lukuisilla kasvihuonekaasujen mittausasemilla

Luontokuvaaja Konsta Punkka tarkkaili tutkijoiden elämää ja luontoa kasvihuonekaasujen mittausasemilla Euroopassa.
Konsta Punkka
Utelias naali asusteli Grönlannissa sijaitsevalla mittausasemalla ja teki tuttavuutta tutkijoiden ja heidän välineistönsä kanssa.

Puiden latvojen ylle kurkottavia mastoja, myrskyävää merta ja lumisia vuorenrinteitä. Kasvihuonekaasuja mittaavat tutkijat työskentelevät monenlaisissa äärioloissa. Se teki vaikutuksen elämää ja luontoa mittausasemilla kuvanneeseen luontokuvaajaan Konsta Punkkaan.

Punkan kuvat ovat esillä maaliskuun puoliväliin asti Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä.

Ehkäpä sympaattisin kuvista on naalinpoikanen, joka roikottaa suussaan mittausaseman maastossa luikertavaa letkua. Paikka sijaitsee Koillis-Grönlannissa keskellä koskematonta kansallispuistoa.

Naalit asuvat leirin tuntumassa eivätkä osaa vierastaa ihmisiä.

Punkka vietti tutkimusasemalla kymmenen päivää tutkiskellen lähiluontoa ja kiipeillen vuorenrinteillä.

Kuvauskohteita kertyi kahdestatoista Euroopan kolkasta vuosina 2017–2018. Punkan kamera on laulanut muun muassa Huippuvuorilla, Ruotsissa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Tšekissä, Sveitsissä, Italiassa, Skotlannissa, Hollannissa ja Pohjanmerellä.

Apunaan kuvauksissa Punkalla oli drone, jolla sai vangittua näyttäviä ilmakuvia tutkimusasemista. Kuvissa nähdään lennokin kohtaaminen niin hämmentyneen linnun kuin uteliaiden lampaidenkin kanssa.

Punkan mukaan erityisen hätkähdyttävää oli kuulla ja nähdä, miten paljon jäätiköt olivat sulaneet Huippuvuorilla. Tutkimusaseman ympäristö oli kalju, vaikka aiemmin sitä oli ympäröinyt paksu jääkerros.

Instagramissa 1,3 miljoonaa seuraajaa keränneelle Punkalle valokuvaaminen on tapa puolustaa luontoa. ”Kuvien avulla haluan kertoa, että ihmisen kannattaa suojella luontoa, eläimiä ja elämää tällä pallolla.”

Valtioiden rahoittama tutkimusverkosto Icos (Integrated carbon observation system) palkkasi Punkan kuvaamaan tutkijoiden työtä, jotta se tulisi ihmisille tutuksi. Mittaamalla kasvihuonekaasuja voidaan ennustaa ilmastonmuutoksen etenemistä ja pyrkiä ehkäisemään ilmiötä.

Icos-verkostoon kuuluu 130 mittausasemaa ja noin 500 kansainvälistä tutkijaa.

Verkoston ansiosta mitattu tieto on vertailukelpoista, sijaitsipa mittausasema sitten kaivos­kylässä Puolassa tahi tunturissa Lapissa.

Konsta Punkan valokuviin perustuva #ICOScapes-näyttely Luonnontieteellisessä keskus­museossa Helsingissä 15.3. asti.

Lue lisää

Mitä kävi siileille, jotka parittelivat MT:n sivuilla keväällä? – "Kamera ei ratkaise, vaan tilanne", Makkaralahden kuvareportteri tuumaa

Kamera ja taivaankannellinen ihmeitä: Mika-Pekka Markkanen taltioi pohjoisen maagiset maisemat

Tämä kotka rengastettiin Pohjois-Pohjanmaalla yli 34 vuotta sitten – linnun taltioinut luontokuvaaja sai jymy-yllätyksen

Luontokuvaaja Konsta Punkka seuraa eläintä, kunnes luottamus syntyy – "Haluan kuvata saman yksilön elämää ja tunteita"