Ihmiset & kulttuuri

Hiihtotähti Perttu Hyvärinen jatkaa kotitilaansa urheilu-uran jälkeen: "Monet ovat harrastaneet nuoruudessaan jalka­palloa ja suunnistusta, mutta minä heilutin heinähankoa ja paskatalikkoa"

”Vaikka huippu-urheilijana oleminen on hieno ammatti, niin suomalaisen ruuantuottajan ammatti on maailman kaunein", Hyvärinen tunnustaa.
Lari Lievonen
28-vuotias joensuulainen maajoukkuehiihtäjä Perttu Hyvärinen jatkaa urheilu-uraansa ainakin Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin saakka.

28-vuotias Perttu Hyvärinen on tehnyt tällä kaudella läpimurron maailman terävimmän huipun haastajaryhmään maastohiihdossa. Hän sijoittui komeasti kuudenneksi 15 kilometrin vapaan kisassa Nove Meston maailmacupissa tammikuussa.

Talven Tour de Skillä Hyvärinen saavutti parhaimmillaan kahdeksannen sijan 15 kilometrin perinteisen takaa-ajokissa. Puijon hiihtoseuran hiihtäjä nappasi vihdoin myös ensimmäisen aikuisten sarjan Suomen mestaruuden Vöyrillä helmikuun alussa.

”Maailmancupin kuutossija on kauden ylivoimaisesti paras hiihto. Onnistuin saamaan kropasta irti kaiken, mitä lähtee. Nove Meston kisaa voi kuvata täydelliseksi hiihdoksi”, Hyvärinen sanoo.

Kevään tavoitteena Hyvärisellä on pysyä normaalimatkojen maailmacupissa 15 parhaan joukossa. Palkintopallille nousu ei ole hänen mukaansa vielä realismia tällä kaudella, koska jo nykyisen tason pitäminen on hurjan työn takana.

”Siinä on jo riittävästi askaretta tälle talvelle, eikä missään kisassa saisi väsähtää. Takana on paljon hiihtäjiä, jotka livahtavat helposti ohi tulosliuskalla huonon päivän sattuessa”, Hyvärinen muistuttaa.

Loppukauden kohokohtia ovat esimerkiksi Salpausselän maailmacup Lahdessa ja legendaarinen Holmenkollenin 50 kilometrin perinteisen kisa Norjassa.

Maajoukkuehiihtäjä arvelee, että yksi syy tasonnostoon johtuu kesän laadukkaasta juoksuharjoittelusta. Hyvärinen on kärsinyt jalkavaivoista, mutta viime kesänä hän pystyi tekemään ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa täysipainoisia treenejä.

”Jalka on yksinkertaisesti nopeampi kuin aikaisemmin. Olen myös höllännyt täksi kaudeksi yliopisto-opintoja. Kokonaiskuormitusta on saatu pienennettyä, ja ehkä sitä kautta myös harjoitusmäärät ovat nousseet.”

Onnistumiset ovat ruokkineet toisiaan, ja itseluottamuksen kasvaessa Hyvärinen on uskaltanut hiihtää rohkeasti kisan sisällä.

Hyvärinen opiskelee metsätieteitä Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Hän aikoo keskittyä nyt täysipainoisesti hiihtämiseen ja jatkaa opintojaan vasta urheilu-uran jälkeen. Hyvärinen vie kuitenkin teoriaopintoja käytäntöön omalla metsäpalstallaan Kuopion Riistavedellä.

”Raivaussahalla tulee keväällä surruutettua taimikoissa ja mietittyä, mitä metsänhoidollisia ratkaisuja voisi milläkin kuviolla tehdä.”

Perttu Hyvärinen on lypsykarjatilan poika piskuisesta Riistaveden pitäjästä, joka kuuluu Kuopion kaupunkiin. Leveää savoa puhuva hiihtäjä pitää hyvin todennäköisenä, että hänestä tulee kotitilan jatkaja.

Vanhemmat pyörittävät Riistavedellä vilja- ja metsätilaa, lypsylehmistä he luopuivat vuonna 2012.

”Monet hiihtäjät ovat harrastaneet nuoruudessaan jalkapalloa ja suunnistusta, mutta minä heilutin heinähankoa ja paskatalikkoa. Vielä lukioaikana olin usein iltanavetalla. Veri vetää maalle tosi vahvasti”, hän tunnustaa.

Riistavedellä oli Hyvärisen lapsuudessa lahjakas hiihtoporukka. Mikko-Pekka Kuokkanen, Juuso Voutilainen ja Hyvärinen voittivat Riistaveden Urheilijoiden väreissä alle 20-vuotiaiden Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Riistaveden kolmikko koostui maatalon pojista, jotka huristivat hiihtoharjoituksiin traktoreilla. Rehuntekoaikaan nuorten hiihtäjien traktorien perässä olivat noukinvaunut,paalaimet ja käärijät.

Hyvärinen kuljetti suksiaan Valtra A95:n kauhassa, kun sivakat eivät mahtuneet traktorin koppiin.

”Muut pojat ovat jo tajunneet lopettaa urheilun, ja heillä on molemmilla uudet navetat Riistavedellä.”

MTK ja metsänhoitoyhdistys toimivat Perttu Hyvärisen yhteistyökumppaneina urheilu-uralla. Riistaveteläinen hiihtäjä arvostaa suuresti suomalaista ruokaa ja sitä tuottavia maanviljelijöitä.

”Vaikka huippu-urheilijana oleminen on hieno ammatti, niin suomalaisen ruuantuottajan ammatti on maailman kaunein.”

Hyväristä kummastuttaa välillä kuumana käyvä maatalouskeskustelu. Ammattiurheilija reissaa paljon Euroopassa ja tietää jonkin verran muiden maiden lainsäädännöstä. Hän muistuttaa, että suomalaisessa maa- ja metsätaloudessa eettiset arvot ovat korkealla.

”Suomalainen liha voi olla monta kertaa puhtaampaa kuin Euroopassa tuotettu kasvisruoka. Monessa maassa esimerkiksi omenaa viljellään moottoritien varrella. Suomalaisella ruuantuotannolla ja metsätaloudella on edessään suuri tulevaisuus.”

Perttu Hyvärinen näkee paljon yhtäläisyyksiä maitotilallisen ja hiihtäjän ammatissa. Työt on tehtävä huonoinakin päivinä.

”Kun traktorista katkeaa pultti, kone pitää rassata kuntoon, vaikka vettä sataisi.”

Hiihto-uraansa Hyvärinen aikoo jatkaa ainakin vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisiin saakka. Hän tavoittelee henkilökohtaista arvokisamitalia olympialaisista sekä MM-hiihdoista, jotka pidetään Saksan Oberstdorfissa 2021.

Myös miesten viestijoukkueen yhteisenä tavoitteena on mitalikantaan palaaminen.

Perttu Hyvärisen mielestä hiihto elää Suomessa uutta kulta-aikaa. Nuorten MM-hiihdoissa tulee menestystä, television katsojaluvut ovat häkellyttävän isoja, Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat saaneet hiihtobuumin aikaiseksi junioreissa.

Hiihto on hänen mukaansa perinteinen laji vanhalle kansalle, mutta nuorille se on uusi trendilaji polkujuoksun ja maastopyöräilyn vanavedessä. Hiihdon etuihin voi laskea myös vähäiset loukkaantumiset ja luonnossa liikkumisen ilot.

Hyvärisen mielestä ei ole sattumaa, että suurimmat suomalaiset hiihtotähdet ovat kasvaneet yleensä syvällä maaseudulta. Esimerkiksi metsäautotiet ovat kesäaikaan hyviä juoksualustoja ja maaseudun kumpuilevat asfalttitiet soveltuvat rullahiihtoon.

”Jos tällaiset huonot talvet yleistyvät, tarvitsemme enemmän lumetettuja latuja, joita on erityisesti kaupunkikeskuksissa. Ilmasto on tullut tänä talvena konkreettisesti kaikkien silmille. Olen huolestunut, ja yritän tehdä henkilökohtaisesti kaikkeni ilmastonmuutoksen hidastamiseksi”, Hyvärinen tuumii.

Lue lisää

Talvilajien urheilijoille apurahaa yli 800 000 euroa, suurimman potin sai 12 urheilijaa

Hakola ja Mäki yllättivät MM-hopealla, vapaan hiihtotavan kurimus ohi

Aikavertailu toi finaalipaikan, Mäki sai huokaista helpotuksesta

Niskanen taipui kärkivauhdista vapaalla hiihtotavalla, Bolshunov kiri voittoon