Ihmiset & kulttuuri

Tiesitkö? Yksi Michael Cainen elokuvista kuvattiin lähes kokonaan Suomessa – elokuva nähdään televisiossa lauantaina

Brittiläinen näyttelijä Michael Caine esiintyi 1960-luvulla elokuvassa, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomeen.
Yle Kuvapalvelu
Elokuvan pääosassa nähtävä Michael Caine Helsingin keskustassa Kolmen sepän patsaan edessä.

Vuonna 1967 ensi-iltansa saanut jännityselokuva Miljardin dollarin aivot kertoo yksityisetsiväksi ryhtyneestä ex-agentista Harry Palmerista, joka sotkeutuu murhaan ja vaarallisiin agenttijuoniin.

Elokuvan tapahtumapaikka kiinnittää välittömästi suomalaisten huomion, sillä Miljoonan dollarin aivot on kuvattu lähes kokonaan Suomessa talvisena aikana. Kuvauspaikkoina on toiminut Helsingin lisäksi Turku ja Porvoo. Elokuvassa liikutaan myös VR:n junavaunuilla.

Elokuva perustuu englantilaisen kirjailijan Len Deightonin samannimiseen vakoiluromaaniin ja sen on ohjannut Ken Russell. Pääroolissa nähdään Michael Caine. Muissa rooleissa esiintyy muun muassa Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka ja Françoise Dorléac.

Miljardin dollarin aivot on kolmas Harry Palmer -elokuva. Aiemmat ovat Salaisen agentin kansio ja Hautajaiset Berliinissä, joissa molemmissa esiintyy Caine.

Miljardin dollarin aivot ei saanut kummempaa vastaanottoa ilmestyessään, eikä se menestynyt lippuluukulla. Muun muassa brittiläinen sanomalehti The Guardian kutsui sitä "ihan hirveäksi".

Michael Caine piti elokuvan visuaalisesta ilmeestä, mutta kertoi, että ohjaaja menetti tarinan jossain vaiheessa, jonka jälkeen kukaan ei tiennyt missä mennään. Myöhemmin hän kuitenkin sanoi kunnioittavansa ohjaaja Ken Russellia.

Reijo Koskinen / Lehtikuva
Vasemmalta oikealle: tuottaja André de Toth, ohjaaja Ken Russell ja Michael Caine Sofiankadulla elokuvan kuvauksissa.

Yle Teema esittää elokuvan lauantaina 22. helmikuuta, jolloin nähdään myös dokumenttielokuva My Generation – Michael Caine.

Dokumentin aiheina ovat 1960-luvun svengaava Lontoo, Britannian piintyneen luokkahierarkian horjuminen ja uuden nuoren, työläistaustaisen luovan sukupolven vastustamaton nousu ja maailmanvalloitus.

Yle Kuvapalvelu
Harry Palmer (Michael Caine) palkataan viemään termospullo Lontoosta Helsinkiin. Taustalla komeilee Eduskuntatalo.
Lue lisää