Ihmiset & kulttuuri

Broileritilalla on elettävä kanojen ehdoilla, vaikka työpaikka olisi ihan muualla

Tilitoimistossa työskentelevä Anu Paloniemi sovittelee työmenonsa ja lomansa sen mukaan, miten kotitilan broilerit saapuvat ja lähtevät.
Johannes Tervo
Maatalouden työt tahdittavat pääosan vuodesta Paloniemen perheen arkea. Anu-äidin töissä tilitoimistossa kiireisin aika on keväällä. Leevin (vasemmalla) ja Roopen (oikealla) urheiluharrastukset pitävät Anu ja Pasi Paloniemen iltaisin liikkeellä, kun lapset tarvitsevat kyytejä Lapuan keskustan liikuntapaikoille.

Lapualaisessa Paloniemen perheessä kalentereita järjestellään broilereiden saapumisten ja lähtemisten mukaan, vaikka broileritila on varsinaisesti vain perheen isän Pasi Paloniemen työmaa.

"Meillä eletään kanojen mukaan. Halleissa varttuu kerrallaan 90 000 broileria. Linnut kasvavat viisi viikkoa, ja sen jälkeen on noin kahden viikon tauko. Jos Lapualla on kanojen lastaus, sellaisina päivinä en mene Laihialle", kertoo perheen äiti Anu Paloniemi.

Hän käy Laihialla töissä tilitoimistossa. Työmatkaa kertyy 70 kilometriä suuntaansa.

Jos kanalassa tulee tiukat paikat, Anu kiirehtii omalta työmaaltaan kuljettamaan esimerkiksi lapsia harrastuksiin. Puolison pitää pysyä tilan lähialueella.

"Kanat eivät voi olla puolta tuntia ilman ilmanvaihtoa. Jos jokin häiriö tulee, siinä on toimittava kiireesti."

Arjen järjestelyjä helpottaa se, että Anu työskentelee oman sukunsa perheyrityksessä. Hän voi sopia joustavasti työ- ja loma-ajoistaan sekä tehdä myös etätöitä Lapualta käsin.

"Tämä on ollut aika helppo kuvio. Jos olisin vieraalla töissä, en voisi päättää työaikojani tai lomia kanojen aikataulun mukaan."

SATA LUKIJAA: ANU PALONIEMI

Asuinpaikka: Lapuan Haapakosken kylä

Ikä: 39 vuotta

Millä ja missä luet MT:tä? Luen paperilehteä kotona.

Mitä teet lehdelle lukemisen jälkeen? Se menee lehtikeräykseen tai naapurin sioille.

Parasta ja parannettavaa MT:ssä? Voisi olla enemmän positiivisia juttuja. Parasta ovat ajankohtaiset asiat, jos esimerkiksi jokin asia on muuttumassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tilan ­tärkein ­kalusto

Maatilan elämä tukee ikäihmisten hyvinvointia

Kyky hiilensidontaan korostuu maatiloilla – "Energiantuotannosta tulee monen tilan tukijalka"