Ihmiset & kulttuuri

Dokumenttiohjaaja kannustaa kohtaamisiin: Kuulostele millainen toinen ihminen on

Ihmiset & kulttuuri 15.02.2017

Vaikka Elina Hirvonen tiesi, että maahanmuutto sai tunteet kiehumaan, epäluulon ja vihan syvyys yllätti hänet.


Petteri Kivimäki
Petäjävedellä katsottiin dokumentti kaksi viikkoa sitten. Sen jälkeen keskustelussa opettaja Hanna-Maria Jylhä kertoi kokemuksia työskentelystä pakolaislasten kanssa. Tuottaja Sami Jahnukainen (vas.), ohjaaja Elina HIrvonen sekä elokuvassa esiintyvä perussuomalaisten paikallisosaston puheenjohtaja Heikki Puhakka kuuntelevat.

Kysymys demokraattisen vaikuttamisen tulevaisuudesta huolettaa ohjaaja ja tietokirjailija Elina Hirvosta.

”On mielettömän iso yhteiskunnan haaste, miten demokratiaa voi vahvistaa kansalaisena ja miten toimia, että kansalaiset voivat ylipäätään taas luottaa instituutioihin. Samanlainen repeämän tila yhdistää niin monia Euroopan maita kuin Yhdysvaltoja.”

Tästä syntyi Hirvosen ohjaama ja Mouka Filmin tuottama dokumenttielokuva Kiehumispiste, joka sai ensi-iltansa tammikuun lopulla (MT 25.1.) Tuotantoryhmä taltioi reilun vuoden eri puolilla maata sitä, millaisia tuntoja syksyllä 2015 lisääntynyt maahanmuutto herätti.

Maahanmuuttokritiikki on hyvin monisyinen ilmiö. Siksi Hirvosen mielestä oleellista on välttää yksinkertaistuksia. Huono-osaisuus ei selitä rasismia.

”Mutta mitä enemmän on ihmisiä, jotka ovat kokeneet jäävänsä paitsi, sitä enemmän on maastoa, johon viha voi tarttua.”

Ohjaajan tärkein huomio onkin, että maahanmuuton laukaisema pelko ja viha ovat osa isompaa ongelmaa. Suomea jakavan kuilun takana on paljon epäluuloa ja osattomuuden kokemusta.

”Tarvittaisiin useampia tapoja keskustella. Media, somesta puhumattakaan, ei enää puhuttele ja toimi”, hän sanoo.

Myös asenne ”helsinkiläisistä, jotka kuvittelevat tietävänsä kaiken” tuli vastaan, kun tapahtumat veivät kuvausryhmän Forssaan, Kajaaniin, Kemiin ja Petäjävedelle.

Dokumentin kuvaaminen itsessään ei ollut vaikeaa, kun erilaista ajattelua edustavat päähenkilöt olivat löytyneet. Uhkaavia tilanteita ei koettu, vaikka kamera liikkuu kiivashenkisten mielenosoitusjoukkojen ja mellakkapoliisien keskellä.

”Yllätyin kyllä vihan syvyydestä, ehdottomasti. Vaikka olin siitä asiaa seurattuani tietoinen, oli ihan eri asia nähdä ja kokea se”, Hirvonen sanoo nyt.

”Monella paikkakunnalla oli ihmisiä, jotka kokivat jääneensä kokonaan syrjään. He kokevat, ettei heitä ole ollenkaan kuultu, että kaikki yhteiskunnan peruslupaukset on petetty.”

Elokuvan teko osoitti monien ihmisten rohkeuden. ”Oli vaikuttavaa tuntea, että myös ne, jotka aluksi suhtautuivat minuun kaikkein epäilevimmin, olivat valmiita juttelemaan, jopa tutustumaan.”

”Toisaalta nuoret somalit ovat lapsesta lähtien eläneet vihan kohteina. Heillä on silti kyky kääntää kokemukset muuksi kuin vihaksi.”

Ohjaaja kertookin, että hänestä tuli reilun vuoden urakan aikana puolestapuhuja kasvokkain kohtaamiseen. ”Pitäisi kuulostella rauhassa, millainen tuo toinen ihminen on. Siellä on aina jotain toivoa herättävää.”

Se, miten epäluulosta voidaan murtautua, haastaa niin tiedotusvälineet kuin taiteen tekijät. Kiehumispisteen voi tilata ilmaiseksi katsottavaksi vaikka kotiin.

”Toivomme, että ihmiset rohkenisivat järjestää katsomisia – kukin haluamallaan porukalla. Samalla kannustamme keskustelemaan”, sanovat Hirvonen ja tuottaja Sami Jahnukainen, joka tunnetaan varsinkin kehitysvammaisten elämää kuvaavasta Kovasika-elokuvasta.

Lue koko haastattelu MT:n päivyristä keskiviikkona 15.2.

Aiheeseen liittyvät artikkelit