Etsintäkuulutus! Ilmianna omaperäinen naapurisi Etelä-Savossa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Etsintäkuulutus! Ilmianna omaperäinen naapurisi Etelä-Savossa

Itseoppineita nykykansantaiteilijoita etsitään. Hankkeella dokumentoidaan paikalliskulttuurin kiinnostavia ilmentymiä.
Jaakko Martikainen
Museoemäntä Jaana Torikka esitteli ITE-taidetta Kokkolassa lokakuussa 2015.

Maaseudun Sivistysliitto etsii itseoppineita nykykansantaiteilijoita Saimaalta ja heitä toivotaan ilmiannettavaksi.

ITE-taidetta on kartoitettu liiton toimesta jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt vuorossa on taiteilijoiden etsintä Etelä-Savossa. Maaseudun Sivistyliitto pyrkii nostamaan taiteilijoita näyttelyihin, tapahtumiin ja julkaisuihin.

ITE tulee sanoista Itse tehty elämä ja se on eräs nykykansantaiteen muodoista. Siinä korostuu omaperäisten tyylien ja tekniikoiden käyttö.

Se ilmenee mitä erikoisimmin tavoin. Sitä ovat esimerkiksi moottorisahaveisto, betoniveisto tai kierrätysmateriaalien hyödyntäminen.

Tyypillistä ITE-taiteilijoille on itseoppineisuus ja ammatillisen taiteen koulutuksen puute sekä se, että he ovat omaperäisiä eivätkä jäljittele tyylissään muita taiteilijoita.

Harrastajista he puolestaan eroavat etenkin siten, että he tekevät taidetta ensisijaisesti itselleen, omaksi ilokseen, tekemisen vimmasta ja kokeilemisen innosta. He eivät välttämättä käy taidekursseja eivätkä välitä lähteä mukaan näyttelyihin.

Hanketta toteutetaan kahden Leader-yhdistyksen, Piällysmiehen ja Rajupusun, alueilla. Kerättävää aineistoa tallennetaan Internet-pohjaiseen arkistoon ja järjestetään niin, että sitä voi hyödyntää esimerkiksi näyttelyissä, tapahtumissa, julkaisuissa, viestinnässä ja matkailupalveluissa.

Ohjeet ilmiantamiseen löytyvät ITE-Saimaa -hankkeen Facebook-sivulta.

Lue lisää

Maatilan romuista syntyy villieläimiä ja muovipusseista satojen kilojen neule

Ensimmäisiin karhunveiston MM-kisoihin osallistuu 32 veistäjää seitsemästä maasta

Pohjoissuomen- ja itäsuomenkarjaa laitumella — Video: Katso ja kuuntele, kuinka kovaa ääntä karja piti, kun tilan isäntä meni laitumelle

Maanviljelijä ja karjankasvattaja Asko Männistön mukaan lihan maku tulee suoraan luonnosta — "Liha on kuin viinit ja samppanjat. Maku riippuu siitä, missä päin ja millaisella ravinnolla eläin on kasvanut"