Ihmiset & kulttuuri

Grillauksen suomenmestari paistaa purilaiset pienessä sateessakin

Ihmiset & kulttuuri 12.08.2017

Keittiömestarin Kimmo Pusan mukaan kärsivällisyys on grillauksessa tärkeää. Pusa kruunattiin tänä vuonna grillauksen suomenmestariksi.


Lari Lievonen
Keittiömestari Kimmo Pusa on grillauksen tuore suomenmestari. Kotigrillissä paistuvat usein omien lasten suosikit: hampurilaiset ja lohi.

Ennen lähtöään grillauksen suomenmestaruuskisoihin Hämeenlinnan Rengossa asuva keittiömestari Kimmo Pusa sanoi vaimolleen, ihan vain vitsillä, voittavansa koko kilpailun. Kun voittaja kruunattiin heinäkuun alkupuolella Helsingin Narinkkatorilla, Pusan hymyn ei tarvinnut hyytyä.

"Ihan kivastihan se meni", Pusa toteaa kilpailumenestyksestään vaatimattomaan sävyyn.

Voitosta vitsailusta huolimatta Pusa tiesi, että kilpailun taso tulisi olemaan korkea.

"Ajattelin, että mahdollisuudet voittoon ovat olemassa, mutta en tietenkään ajatellut, että voitto olisi varma"

Pusa on ammatiltaan keittiömestari. Ravintola-alan kokemuksesta oli hänen mukaansa ehdottomasti hyötyä kilpailussa. Hän ei kuitenkaan ollut ainoa kokenut kisaaja. Kilpailun kolme parasta olivat kaikki ravintola-alan ammattilaisia.

Pusan kokemus on tullut fine dining -ravintoloissa työskennellessä. Hänen mukaansa grillimestarin titteli ei tule näkymään hänen työssään. Sen sijaan työ on opettanut paljon raaka-aineiden ominaisuuksista, oikeista kypsyyksistä ja siitä, mitkä maut sopivat yhteen. Tämä puolestaan kääntyi oivallisesti myös grillauksen maailmaan.

Raaka-aineiden tuntemus tulikin tarpeeseen, sillä kauppaketju Lidlin järjestämän kilpailun finaalissa kilvoiteltiin aineksilla, jotka on helppo kypsyttää pilalle. Esimerkiksi finaalin toisella kierroksella grillaajille annettiin valmistettavaksi kampasimpukoita ja vähärasvaista turskaa. Molemmissa raaka-aineissa kypsyyden on oltava juuri eikä melkein.

Pusa saikin tuomareilta kiitosta ruokien oikeista kypsyysasteista.

Kolmiosaisessa finaalissa kilpailijoiden tuli käyttää osin ennalta määrättyjä, osin omavalintaisia raaka-aineita. Kilpailukeittiön varustelu oli hyvin yksinkertainen: veitsi, leikkuulauta, pihdit, lasta ja tietenkin grilli.

Ensimmäisellä kierroksella grillaajien tuli valmistaa kasvisannos, toisella kierroksella jo mainittuja kalaa ja simpukoita. Kolmannella kierroksella finalistit saivat valita itse, mitä grilliinsä laittavat.

Kasviskierroksella pakollisten aineisosien listalla oli muun muassa kasvisnakki. Pusa päätyi purkamaan nakin, ja valmisti siitä kaalikääryleitä. Lisukkeiksi hän valmisti lämpimän ja kylmän salaatin, kermamuhennettua maissia, grillattua paprikaa ja lämmintä kastiketta.

Toisen kierroksen kala ja simpukka saivat tovereikseen friteerattuja kapriksia, rapeita pekonimuruja ja kukkakaali-couscousta.

Viimeisellä kierroksella Pusan valmisti afrikkalaiseen ja aasialaiseen tapaan maustettua karistaa ja lohta. Lihan ja kalan lisäksi annokseen kuuluivat grillatut päärynät, kookoskermassa muhennetut vihannekset ja grillattu kukkakaali.

Kilpailuannoksissa mielikuvitus pääsee valloilleen. Kotigrilliin Pusa kertoo kuitenkin valmistavansa perinteisempiä annoksia. Hänen suosikkigrillattavansa ovat hampurilaiset ja rasvainen lohi. Kotioloissa ruuat valmistuvat sekä kaasu- että hiiligrillillä.

"Jos on enemmän aikaa käytettävänä, lämmitän hiiligrillin", Pusa kertoo.

Myös kelit vaikuttavat. Sateisella säällä hiiligrilliä ei Pusan mukaan kannata lämmittää. Pieni sade ei kuitenkaan estä grillaamista, vaikka Pusan kotona ei ole grillauskatosta.

"En grillaa kaatosateessa, mutta pieni tihku ei haittaa".

Säätilaa tärkeämpään rooliin nousevat Pusan mukaan aika ja maltti.

"Grillin pitää malttaa antaa lämmetä ensin riittävästi. Pitkän grillausajan vaativia tuotteita pitää malttaa grillata riittävän pitkään. Grillin lämpötiloja pitää malttaa pitää silmällä, marinoinnille ja lihan lämpenemisellekin pitää varata riittävästi aikaa", Pusa luettelee.

Hyvä lopputulos tulee hänen mielestään ajan kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit