Ihmiset & kulttuuri

"Haluan tehdä Mika Myllylälle oikeutta" – hiihdon varjopuolista näytelmä

Ihmiset & kulttuuri 27.01.2017

Umpihankeen-näytelmä on valmistumassa ensi syksyksi.


Johannes Tervo
Vaasan kaupunginteatterin johtaja Erik Kiviniemi haluaa tavoittaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät yleensä käy teattereissa.

Vaasan kaupunginteatterin johtaja Erik Kiviniemi kirjoittaa parhaillaan Umpihankeen-työnimellä kulkevaa näytelmää, koska hänestä esimerkiksi hiihtäjä Mika Myllylän tarina oli surullinen ja miestä kohdeltiin väärin.

”Haluan tehdä Myllylälle oikeutta", sanoo Kiviniemi, joka kirjoittaa näytelmää yhdessä dramaturgi Outi Rossin kanssa.

Näytelmän ensi-ilta on suunnitteilla ensi marraskuuksi.

Kiviniemen mukaan Vaasan kaupunginteatteri haluaa viljellä erityisesti paikallisuutta, kuten Pohjanmaan kuulua kirjailijaa Antti Tuuria. Kansainvälistä kauppaa tekevien yritysten Vaasassa on runsaasti insinöörejä, ja kaudella 2015–2016 heitä kiinnosti paikkakunnalla vaikuttaneesta "moottorikuninkaasta" kertova Tuurin näytelmä John Wickströmin elämä.

Lapualaislähtöisen Taina Latvalan näytelmää Saman katon alla jatkettiin menestyksen ansiosta nyt myös kevätkaudelle, ja hän kirjoittaa ensi syksyksi Vaasaan jo kolmatta tarinaa.

”Paikallisilla teoksilla on vahvistettu kosketuspintaa, jotta katsojasta tuntuisi, että näytelmän maailma on myös hänen maailmaansa”, sanoo Oravaisista syntyjään oleva Kiviniemi.

Häntä kiinnostaa saada penkeille myös ne ihmiset, jotka eivät yleensä käy teattereissa.

”Mukaan eläytymään tunnemaailman vuoristorataan.”

Lähimatkailu kasvaa koko ajan, ja siinä teatteri on yksi vetonaula shoppailun, ravintoloiden, hotellien ja tapahtumien ohella, korostaa Max Jansson, Vaasan seudun matkailun toimitusjohtaja.

Hänen mukaansa matkailussa puhutaan erityisesti dink-ilmiöstä, jonka englanninkielinen lyhenne tarkoittaa tuplatulon pariskuntaa, jolla ei ole lapsia. He ovat ahkeria reissaajia ja kiinnostuneita myös kulttuuritarjonnasta.

Teatterinjohtaja Kiviniemen mukaan kaupunginteatterin katsojista yli 60 prosenttia tulee Vaasan ulkopuolelta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit