Ihmiset & kulttuuri

Hymyilevälle miehelle pääpalkinto arvostetuilla festivaaleilla

Hymyilevä mies -elokuvan kuvaus palkittiin kansainvälisillä festivaaleilla lauantai-iltana.
Kuokkasen Kuvaamo
J-P Passi (keskellä) Hymyilevä mies -elokuvan kuvauksissa.

Kuvaaja J-P Passi on voittanut Hymyilevä mies -elokuvalla pääpalkinnon International Cinematographers’ Film Festival Manaki Brothers -festivaalilla Bitolassa, Makedoniassa. Nyt 37. kertaa järjestetty festivaali on yksi arvostetuimmista elokuvaajien festivaaleista maailmalla.

Festivaalin Golden Camera 300 -pääpalkinnosta kisasi yhteensä 14 elokuvaa. Juho Kuosmasen ohjaaman Hymyilevän miehen lisäksi ehdolla pääpalkinnon saajaksi olivat muun muassa Cannesissa parhaasta ohjauksesta palkittu Christian Mungiun Graduation, Nicolas Winding Refnin The Neon Demon ja Maren Aden Toni Erdmann.

Tuomariston lausunnossa sanotaan, että ”Hymyilevä mies luo aidon ja lyyrisen tunnelman, joka ympäröi yleisön tallentaen ajan hengen ja päähenkilön ainutkertaisen kokemuksen.”

Hymyilevä mies on Passin ensimmäinen pitkän näytelmäelokuvan kuvaustyö. Passi on kuvannut lukuisia dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä tv-sarjoja.

J-P Passin mustavalkoinen kuvaus on ehtinyt saada tunnustusta Yhdysvalloissakin. Elokuvalehti The Hollywood Reporter listasi viime viikolla Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi valitun Hymyilevän miehen yhdeksi ennakkosuosikeista sekä parhaan vieraskielisen elokuvan että kuvauksen sarjassa.

Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama tarina Olli Mäestä, joka otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi ottelun tyrmäyksellä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli hänen elämänsä onnellisin päivä.

Elokuva voitti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla arvostetun Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon.

Lue myös:

Kokkolalaisen herrasmiesnyrkkeilijän tarina kiinnostaa myös elokuvana: "Hymyilevä mies" valloittaa maailmaa

Lue lisää

Kokkolalaisen herrasmiesnyrkkeilijän tarina kiinnostaa myös elokuvana: "Hymyilevä mies" valloittaa maailmaa

Missä sijaitsee Suomen ainoa junahotelli? Testaa tietosi MT:n visassa!

Kummituskävelyt tarjoavat samassa paketissa jännitystä ja historiaa – mutta mikä ero on aaveella, haamulla ja kummituksella?

Myllykoskella alkaa tänään kirjamessut – tapahtuma huipentuu jalkapallon hyväntekeväisyysotteluun