Ihmiset & kulttuuri

Ikivihreät: "Taas on aika auringon" on epäsuomalainen kesän ylistys

Ikivihreät-sarjassa tutustutaan tänään juhannusklassikon taustoihin.
Jaana Kankaanpää
Juhannusruusuja.

"Kun taas on aika auringon,

niin uskon siinä taikaa on.

Mä sulle taitan kukkasen,

kun vastaan riennät nauraen."

Taas on aika auringon on alkujaan ruotsalainen sävelmä, jonka teki suomalaisille tunnetuksi imitaattori Reijo Salminen (1945–). Hän levytti kappaleen vuonna 1968 Scandia-levymerkille, ja laulun sovituksesta vastasi legendaarinen Jaakko Salo.

Laulun ruotsinkielisen alkuperäisversion Jag tror på sommaren oli tehnyt vain pari vuotta aiemmin elokuvaohjaajanakin tunnettu Stig Olin. Myöhemmin sävelmän on esittänyt ruotsiksi myös ruotsalainen laulajatar Lotta Engberg.

Suomalaisen käännöksen valssiin kirjoitti viihteen monitoimimies Jukka Virtanen, joka on suomalaisten alkuperäistekstien ohella sanoittanut runsaasti tunnettuja käännösiskelmiä. Vaikka teksti noudattelee originaalin kesäistä teemaa, kyseessä ei ole sanatarkka käännös.

Perinteisistä suomalaisista kesälauluista duurissa etenevä sävelmä poikkeaa valoisan asenteensa vuoksi.

"Juhlat, kun Jussin päivän on,

silloin taas tarkenee.

Loisteessa öisen auringon,

yksin en taikaa tee."

Laulussa iloitaan saapuvasta suvesta eikä muistella haikeana menneen kesän muistoja, mikä on tyypillistä suomi-iskelmille, esimerkkeinä Jäätelökesä, Paratiisi tai vaikkapa Lapin kesä.

Taas on aika auringon sen sijaan on ylistyslaulu yöttömälle yölle, juhannusyön auringolle ja kesäisille kukkakedoille. Siitä onkin tullut yksi kesän yhteislaulutilaisuuksien kestosuosikeista.

"Ja tanssipaikan suuntaan päin,

näin lähdetään me käsikkäin.

Sun naurus tarttuu ihmisiin,

ja uskon jälleen haaveisiin."

Lepsämän kylässä Nurmijärvellä syntynyt Reijo Salminen on levyttänyt tunnetuimman ikivihreänsä lisäksi useita muitakin kappaleita, kuten Lokki-valssin vuodelta 1991.

Parhaiten Salminen kuitenkin tunnetaan imitaattorina. Hän alkoi imitoida ensimmäisenä Suomessa julkisuuden henkilöitä ja matki taitavasti myös erilaisia luonnon ääniä.

Reijo Salmisen uran ollessa huipulla hän teki huimat 413 keikkaa vuodessa, mikä on edelleen Suomen ennätys vuosittaisten esiintymisten määrässä.

Lue lisää