Ihmiset & kulttuuri

Ikivihreät: Vysotskin "Ystävän laulu" kestää aikaa

Ihmiset & kulttuuri 21.06.2017

Ikivihreät sarjassa tutustutaan tänään neuvostoliittolaiseen lauluntekijään, jonka tuotantoa ei ollut lupa soittaa maan radiossa.


Markku Wiik
Ystävyyttä voi lähteä testaamaan tunturiin, jos haluaa selvittää se aitouden.

”Mistä tunnet sä ystävän,

onko oikea sulle hän?”

Ystävän laulu on Juha Vainion sanoittama suomenkielinen versio neuvostoliittolaisen Vladimir Vysotskin (1938–80) ikivihreästä (Pesnja o druge), jonka tunnetuimman version Arja Saijonmaa levytti vuonna 1983.

Muutamaa vuotta myöhemmin oman suomennoksensa kappaleesta tekivät Mika ja Turkka Mali, jotka ovat kääntäneet myös useita muita Vysotskin lauluja.

”Anna tunturin selvittää

kuka viereesi jää.”

Sekä suomenkielisen että venäläisen alkuperäistekstin perusviesti on sama. Ystävyys punnitaan usein vasta vaikeassa paikassa. Vysotski kehottaakin viemään ystävän vuorille ääriolosuhteisiin, jotta nähdään, voiko häneen luottaa.

Vertauskuvallisuudestaan huolimatta laulu perustuu todelliseen läheltä piti -tilanteeseen, josta lauluntekijä oli kuullut eräältä vuorikiipeilijältä.

Käännöksessään Juha Vainio on muokannut laulun ympäristön suomalaisille kotoisammaksi. Tekstissä ystävän uskollisuus mitataan vuorenhuippujen sijasta merellä ja tunturilla. Myös pitkospuut viittaavat Lapin luontoon.

Vladimir Vysotskin asemaa ei 1960–70-luvun Neuvostoliitossa tunnustettu virallisesti, vaikka hänen kansansuosionsa oli laajaa.

Epäkohtia ja kiellettyjäkin aiheita lauluissaan käsitelleen Vysotskin tuotantoa ei saanut esittää julkisesti radiossa ja televisiossa, eikä hänen annettu myöskään levyttää kappaleitaan. Siitä huolimatta Vysotskin laulut levisivät epävirallisina tallenteina Neuvostoliiton joka kolkkaan.

Suuren suosion arvellaankin olleen syynä siihen, ettei NL:n kommunistijohto halunnut Vysotskia sensuurista huolimatta täysin vaientaa.

Laulajan kerrotaankin todenneen: Varmin tapa levittää lauluja on niiden kieltäminen.

”Turhat tuttavat luotas ois,

hävinneet pian pois.”

Avioliitto ranskalaisen näyttelijättären Marina Vladyn kanssa mahdollisti sen, että Vysotski pystyi matkustelemaan ulkomailla vapaammin kuin moni muu neuvostotaiteilija. Hän pääsikin esiintymään jopa Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.

Vysotski menehtyi sydänkohtaukseen vain 42-vuotiaana vuonna 1980. Laulajan maine palautettiin vasta vuosia hänen kuolemansa jälkeen, jolloin hänelle myönnettiin virallisesti Kansantaiteilijan arvo.

Kuuntele Ystävän laulu Ylen Areena-palvelussa LOVEbandin esittämänä

Aiheeseen liittyvät artikkelit