Ihmiset & kulttuuri

Intohimo työhön, eläimiin ja omiin juuriin kukkii iholla - onko sinullakin maaseutuhenkinen tatuointi?

Rekkamiehelle rekka, hevosharrastajalle hevonen, kotiseudun vaakuna tai postinumero pohkeeseen - maaseudun elämän kirjo näkyy myös tatuoinneissa.
Instagram @jounitsutsunen
Jouni Tsutsusen tekemä lehmityttötatuointi kertoo kantajansa elämästä lypsykarjan parissa.

Kiintymys maaseutuun, sen ammatteihin ja omiin juuriin näkyy suomalaisten tatuoinneissa, myöntää Jämsästä Helsinkiin pari vuotta sitten muuttanut tatuoija Jouni Tsutsunen.

"Joo. Ihan selkeästi on sellainen juttu, varsinkin eläinaiheet. Hevoset on yksi suosituimmista aiheista, joka tähän maailmaan liittyy. Suomalaiset ammentavat muutenkin paljon luonnosta, miksei sitten myös tatuointeja?"

Tsutsusen mieleen on jäänyt esimerkiksi karjatilalta kotoisin olevan nuoren naisen ottama tatuointi, jonka aiheena on lierihattuinen lehmityttö (katso kuva tämän jutun yhteydessä).

Ammattiin liittyvissä tatuoinneissa yksityiskohdat ovat monesti tärkeitä.

"Esimerkiksi rekkamies kun ottaa rekkatatuoinnin, sen pitää olla se tietty Scanian malli."

Tsutsunen on tatuoinut työkseen sekä kotikaupungissaan Jämsässä että Helsingissä. Asiakaskunnan toiveet eivät juuri eroa suuren ja pienen paikkakunnan välillä. Sosiaalisen median kautta samat ideat ja muotivirtaukset leviävät hetkessä joka puolelle maata.

"Ei voi sanoa niinkään, ettei Helsingissä otettaisi maaseutuaiheisia tatuointeja. Aika moni täällä on kuitenkin junan tuoma."

Tsutsusen mukaan Helsinkiin muuttaneilla ehkä jopa korostuu omiin juuriin liittyvä nostalgia, mikä sitten näkyy ihollakin. Maaseudulla asuvat taas eivät koe välttämättä ympäristöään niin ihmeelliseksi, että se pitäisi ikuistaa kehoon.

"Jos se on arkipäivää, miksi tatskaisin sen ihoon?"

Kotiseutuliitto on herännyt kotiseuturakkautta ilmentäviin tatuointeihin. Liitto kokoaa verkkoon kuvagalleriaa aiheesta. Kuvissa yleinen aihe on kotikunnan tai -maakunnan vaakuna.

Esimerkiksi Heli Mäki-Hakolan Konnevesi-tatuointi kumpuaaa myönteisistä mökkeilykokemuksista.

"Aina kun ajamme Helsingistä Konnevedelle mökkeilemään, Konneveden kunnanrajan kohdalla heilautan kättä ja sanon: 'Moi moi, täältä tullaan'. Tukkisakset iski tajuntaan, ja sanoin aviomiehelleni: Tuon tatuoin seuraavaksi. Tukkisaksiahan olimme käyttäneet koko syksyn 2010 siirtäessämme tukkeja paikasta toiseen", Mäki-Hakola kertoo kuvan saatesanoissa.

Maaseutuaiheet eivät Tsutsusen mukaan kuitenkaan ole tämän hetken kysytyintä osastoa. Nyt on pinnalla abstraktimpi taide.

"Tällä hetkellä esillä ovat vahvasti geometriset, Mandala-tyyppiset kuviot ja piste-varjo-kuvat. Useampi myös uskaltaa ottaa väritatuoinnin kuin ennen. Värit, välineet ja tekijät, kaikki ovat kehittyneet. Suomen tatuointikenttä on nyt ihan eri kuin 15 vuotta sitten."

Näkyykö sinun kotikyläsi, eläimesi tai ammattisi iholla? MT kerää kuvia lukijoiden maaseutuhenkisistä tatuoinneista. Julkaisemme koosteen parhaista kuvista. Lähetä kuva ja mielellään myös tatuointiin liittyvä tarina osoitteeseen verkkolehti@maaseuduntulevaisuus.fi !

Kuvia kotiseututatuoinneista Kotiseutuliiton Flickr-tilillä

Lue lisää

Tatuointivärien uudet EU-rajoitukset kieltävät lyijyn ja tuhansia muita aineita – Suomen tatuoijien edustaja ei pidä muutosta käytännössä kovin suurena

Iltalehti: Helsinkiläismies tyrmistyi ulkoministeri Soinin kirjoituksesta – otti ”kasvis-homo-fillari”-tatuoinnin

Sanna Keltaniemi perusti elämysyrityksen vanhaan maalaistaloon –”Idea toimii, kun se on tarpeeksi hullu”

Nämä kuusi tatuointia kertovat rakkaudesta maaseutuun