Ihmiset & kulttuuri

Jättikurpitsa nousee kevyesti maasta – katso video!

Markus Mykkänen näyttää jättikurpitsalla, miten raskas esine kannattaa nostaa. Samalla voi tehdä muutaman kyykyn.
Markus Mykkänen
Hugo-koira tutkailee jättikurpitsasatoa, joka tällä kertaa toimii kaksijalkaisen voimailuvälineistönä.

MT:n entinen kesätoimittaja, liikunta-alan ammattilainen Markus Mykkänen näyttää, miten 34 kilon jättikurpitsa nousee kevyesti maasta. Sopiipa möllykkä sylissä tehdä muutama etukyykkykin kuntoilumielessä.

Raskasta lastia nostaessa täytyy olla tekniikka kunnossa. Mykkänen käyttää voimamiestyyliä. Kyykyyn mennessä täytyy olla tarkkana että liike kohdistuu suoraan alaspäin ja polvet painetaan riittävästi ulospäin, että paino pysyy kantapäillä.

"Taakka täytyy pitää lähellä vartaloa ja noston tapahtua jaloilla, ei selällä. Kantapäät on hyvä olla hartioiden leveydellä, keskikroppa tiukkana ja paino kantapäillä. Selkä on syytä pitää suorana ja rinta pystyssä."

Mykkäsen mukaan kyykky tehdään oman liikkuvuuden mukaan niin, ettei paino ala kaatua eteenpäin. Yläasennossa hengitetään ulos ja sisään ennen uutta toistoa. Liikkeen tulee olla rauhallinen ja hallittu.

Mykkänen suosittelee aloittamaan kyykkyharjoittelun ilman painoa tai mahdollisesti liikunta-alan ammattilaisen opastamana.

"Eihän se yksi väärä nosto aiheuta välttämättä kuin vähän kolotusta ja pientä kipua, mutta sitä kun tekee vuosia, niin peruuttamattomat vammat siitä saa."

Mykkänen on vanhempiensa kanssa kasvattanut kurpitsoja vuodesta 2012 vaihtelevalla menestyksellä Pielavedellä.

Tänä vuonna jättikurpitsaa ja Tom Foxia eli niin sanottua "halloween-kurpitsaa" tuli yhteensä 103 kiloa.

"Kurpitsojen kasvatus harrastuksena on rentouttavaa ja palkitsevaa. Aina ei toki sato ole odotettu, mutta kun konkreettisesti niitä sitten syksyllä käsissään pyörittelee ja tekee hilloja ja soseita, niin silloin viimeistään saa hyvän mielen."

Tällä kertaa 34 kilon kurpitsasta keiteltiin 29 purkkia kurpitsa-inkiväärihilloa, 8 litraa sosetta ja 4 kiloa päätyi paloina pakkaseen

Kurpitsahillon makuun pääsevät myös ystävät.

Lue lisää

Hikikarpalot laukaisevat päänsisäisen myllerryksen – "Myös aivoille tekee hyvää välillä vaihtaa suuntaa"

Kotiseuturakkaus tuo vaikka rappuset rinteeseen

Portaista kuntoa harppoen, juosten, hypellen tai ihan miten vaan – Soinin Koskenvuori jatkaa kuntoporrasbuumia upeasti

Upea kurpitsalyhty valaisee puutarhan – katso videolta, miten kurpitsan kaiverrus onnistuu ja poimi vinkit koko kurpitsan käyttöön