Ihmiset & kulttuuri

Jörn Donnerin mielestä viljelijöiden traktorit ja tilat todistavat, että ammattikunnalla pyyhkii hyvin

Liki 50 vuoden välein valmistuneet Perkele-dokumentit muistuttavat, että maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelu on jatkunut pitkään.
Kim Öhrling
Jörn Donnerin mielestä koko maan kattava asutus on mahdottomuus, koska maalta ei löydy tekemistä.

Ohjaaja Jörn Donner on tehnyt arvokkaan kulttuuriteon taltioimalla tavallisten suomalaisten elämää 1970-luvulla ja nyt.

Dokumentit Perkele! Kuvia Suomesta (1971) ja Perkele 2 – Kuvia Suomesta (2017) kannattaa katsoa putkeen, jotta voi tehdä vertailua.

Ainakaan maaseudun ja kaupunkien välinen vastakkainasettelu ei ole hiipunut liki 50 vuodessa. Yhä kiistellään, elättääkö pääkaupunkiseutu muun Suomen vai päinvastoin.

"Jyväjemmarit omistavat tämän maan. Sen verran tekevät kuin tahtovat ja stadilaiset viulut maksavat", lauleskellaan kumpaisessakin dokumentissa, jotka esitettiin Helsingissä Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafesti­vaaleilla reilu viikko sitten.

Maaliskuussa 2016 kuvausryhmä pistäytyi viljelijöiden traktorimarssilla Helsingin Senaatintorilla. Donnerin mielestä viljelijöiden konekanta kielii, että ammattikunnalla pyyhkii hyvin. Tilatkin näyttävät vaurailta.

Maaseudun autioitumisesta on kannettu huolta vuosikymmenet. Yhä vain nuoriso haikailee töihin ja opiskelemaan ulkomaille, tai vähintäänkin karkaa kaupunkeihin. Pieniä tiloja pistetään pakettiin.

Donnerin mielestä koko maan kattava asutus on mahdottomuus, koska maalta ei löydy tekemistä.

Kuvausryhmä käy Kyyjärvellä ihmettelemässä "maaseudun pysähtyneisyyttä val­tionosuuksilla elävässä maaseutukunnassa".

Yllättäen 1 300 asukkaan kunnassa kuitenkin on tekemisen meininki päällä. Homehtuneen koulun tilalle aiotaan rakentaa uusi, urheiluseura on vireä ja palvelut löytyvät läheltä. Maahanmuuttajista on saatu kylille uutta säpinää. Osa heistä on jo työllistynytkin.

Moni pieni kunta on hoitanut viimevuotisen turvapaikanhakija-aallon mallikkaasti.

Kiivaasta maahanmuutosta huolimatta 1970-luvulta asti jatkunut huoli kantaväestön vähenemisestä pulpahtelee yhä poliitikkojen puheissa. Lääkkeeksi huudellaan kaiken maailman synnytystalkoita, vaikka maapallo hukkuu ihmisiin.

Vuonna 1970 Donner työntää mikrofonia tietyöläisen suuhun ja tivaa, mitä mies meinaa tehdä, jos tietyöt loppuvat Suomesta. Miesparka ei tiedä, miten suhtautua moiseen uhka­kuvaan.

No, tähän päivään mennessä eivät ole tiet tulleet valmiiksi. Tietysti koneet ovat korvanneet käsiä.

Tietyöläisen palkka oli 1970-luvun alussa 600 markkaa kuussa, josta vuokraan meni 50 markkaa. Nykyään keskimääräinen suomalainen tienaa noin 3 000 euroa kuussa, josta asuminen lohkaisee usein mojovan osan.

Perkele 2 -dokumentissa ei enää tivata haastateltavilta tienestejä, vaan keskitytään ennemmin elämänlaatuun. Maa on vaurastunut ja aikaa jää arvokeskustelulle. Jopa mielenterveysongelmaiset on päästetty ääneen.

Väestöllä on aikaa ja rahaa osallistua eukonkantokisoihin ja ravata Virossa.

Kesäisin nykynuoriso viettää aikaansa melko samalla tavalla kuin ennenkin: festivaaleilla, rannoilla ja kylien raiteilla. Haaveet vain ovat suurempia. Helsinkiläinen mopopoika haluaa kauppakorkeakouluun ja pankkiiriksi San Franciscoon. Harva tyttö haikailee kotirouvaksi.

Perkele 2 -dokumentin peruskysymys kuuluu: Kannattaako nykypäivän Suomessa asua, elää, naida, kuolla?

Kaiken kaikkiaan vaikuttaisi siltä, että kyllä kannattaa.

Yle esittää Perkele 2 – Kuvia Suomesta -dokumentin 4. ja 10.12. Sitä ennen dokumentti on nähtävissä elokuvateattereissa 8.10. Kuopiossa, 13.10. Lahdessa, 20.10. Tampereella, 21.10. ja 28.10. Helsingissä sekä 22–26.11. Porissa.

Lue lisää

Tv-vinkki iltaan: Mitä olisi populaarimusiikki tänään ilman tätä kitara kädessä lavalla erikoisesti hyppinyttä miestä?

Kotisohvalla kiinnostavien dokumenttien pariin: DocPoint-festivaali järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa

Rutto oli tehokas tappaja – dokumenttisarja kertoo epidemiasta, jolle korona jää toiseksi

Maatilan talousahdingosta kertovan Luonnonlaki-dokumentin pääsee näkemään maksutta koko Suomen kattavalla kirjastokierroksella